Coordonatorul echipei FACT a centrului Altrecht GGZ din Olanda a vizitat Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al Capitalei

 
Harry_1

Harry Gras – coordonatorul echipei de tratament asertiv comunitar din cadrul centrului Altrecht GGZ din Olanda, însoțit de Lisette Gras, au efectuat o vizită de lucru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica, împreună cu directorul, specialiștii și voluntarii centrului, informează Psi.md.

Vizita a avut ca obiectiv schimbul de experiență între serviciile comunitare existente în Republica Moldova și Olanda, precum și prezentarea soluțiilor olandeze în domeniul prestării serviciilor de sănătate mintală. De asemenea, întâlnirea a urmărit experiența organizării serviciilor în conformitate cu metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar (FACT), preluarea bunelor practici ale experților, discuții asupra colaborării de perspectivă, extinderea viziunilor asupra procesului de suport al beneficiarilor sectorului Botanica.

În cadrul întâlnirii au fost discutat formatul vizitelor la domiciliile beneficiarilor și, cu precădere, necesitatea consecvenței acțiunilor pe termen scurt și lung în activitatea echipei FACT. În scopul eficientizării activității au fost înaintate propuneri pentru o selectare prealabilă a informațiilor despre beneficiari – axate pe necesitățile exprimate  de beneficiari și, în paralel, centralizarea informațiilor asupra stării de sănătate și a mediului în care trăiește.

Experții olandezi au împărtășit și ideea de școală de la egal la egal, practică existentă în Olanda, unde lucrătorii de la egal la egal sunt instruiți corespunzător și pot să ajute beneficiarii în stadiul incipient al crizei (de exemplu când există riscul de spitalizare fără liberul consimțământ sau în alte stări dificile). S-a propus să se facă eforturi pentru sensibilizarea societății civile privind participarea, implicarea la nevoile beneficiarilor care solicită ajutor, să se angajeze la lucru, să beneficieze de un suport uman întru îmbunătățirea calității vieții.

Vizita de lucru s-a desfășurat într-un cadru informal și creativ, astfel încât toți participanții au putut să își expună părerile într-o manieră proactive, cu un accent important pe crearea condițiilor de suport extins pentru și cu implicarea directă a beneficiarilor.