Formatorii Trimbos i-au învățat pe membrii echipelor multidisciplinare cum să facă față provocărilor pe care le pot întâlni în deplasările la domiciliile oamenilor cu probleme de sănătate mintală

 
bun_site_1 DSC_0052

Astăzi, la sediul Trimbos Moldova, specialiștii în sănătate mintală, nursele și asistentele medicale de la centrele comunitare de sănătate mintală din țară au participat pentru prima dată la simulările de ședințe ale echipelor multidisciplinare de asistență la domiciliu. Aceștia au exersat modalitățile de abordare a beneficiarilor, cum să lucreze eficient, dar și cum să abordeze situațiile conflictuale care ar putea apărea în munca lor de teren.

„Am făcut ședințe ale echipei multidisciplinare și am căutat să eficientizăm la maxim procesul de coordonare a specialiștilor din cadrul acestei echipe. Totodată am exersat diverse scenarii astfel încât specialiștii să știe ce să facă atunci când merg la domiciliile beneficiarilor. E important ca atât beneficiarii, cât și rudele și cunoștințele apropiate ale acestora să fie informați despre rolul echipei multidisciplinare de asistență la domiciliu. Astfel orice situații conflictuale pot fi aplanate și reușim să-i facem pe apropiații beneficiarilor să coopereze cu noi“, a spus medicul psihoterapeut Alexandru Ciobanu, unul dintre formatorii din cadrul programului de instruire a specialiștilor în sănătate mintală.

„Membrii echipelor de asistență multidisciplinară trebuie să știe cum să delege diferite activități, să comunice eficient și să-și cunoască foarte bine abilitățile. Mi-a plăcut să văd că oamenii care au venit la această sesiune de training au fost foarte activi, sunt deschiși și își asumă responsabilitățile privind asistența multidisciplinară la domiciliul beneficiarului“, a susținut și Djulieta Popescu, din echipa de formatori.

Participanții la sesiunea de instruire de astăzi au fost receptivi în cadrul exercițiilor propuse de către traineri, mai ales că echipele de asistență multidisciplinară din raioanele Cimișlia și Cahul deja desfășoară vizite la domiciliile beneficiarilor.

„Implementarea acestui model de lucru mi s-a părut dificilă, la început. Dar lucrând pas cu pas mi-am dat seama că e ceva ce pot face cu plăcere. În plus, am descoperit pe teren că rudele beneficiarilor sunt bucuroase să colaboreze cu echipa multidisciplinară din care fac parte“, a spus asistenta medicală Lilia Stepanciuc, din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală de la Cahul. Totodată, dânsa a menționat că își vizitează beneficiarii de câte două ori pe săptămână și că ține legătura telefonic cu ei, zilnic.

„Am întâlnit cazuri în care unii beneficiari opun rezistență și nu vor să ne primească. Dar vorbim cu ei, îi informăm despre cum lucrăm și până la urmă înțeleg că ceea ce facem este în avantajul lor. La training-urile organizate aici la Trimbos îmi place că discutăm deschis orice probleme care apar și că lucrăm în echipă astfel încât să avem rezultate din ce în ce mai bune cu beneficiarii“, a declarat asistenta socială Natalia Golovin, de la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia.

Echipele multidisciplinare de asistență la domiciliu sunt formate dintr-un psihiatru, un psiholog, un terapeut ocupațional, o asistentă medicală și un asistent social.

Sesiunea de instruire de astăzi face parte din programul de training pentru specialiști în sănătate mintală desfășurat în perioada noiembrie 2015 – mai 2016, în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din Moldova“.