Perspective de recuperare a persoanelor cu adicții alcoolice au fost prezentate specialiștilor din Moldova

 

Circa 150 de psihiatri și narcologi din Republica Moldova au dezbătut recent una dintre cele mai mari, dar și neglijate probleme de sănătate mintală din lume – dependența de alcool. Subiectul a fost discutat în cadrul seminarului științific „Alcoolismul – provocări clinice și sociale”, desfășurat cu prezența profesorilor invitați din România –  prof. dr. Dan Prelipceanu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București) și dr. Ciprian Băcilă (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu). Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA, în colaborare cu Liga Română pentru Sănătate Mintală și Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor din Moldova.

Potrivit experților, alcoolismul este o tulburare adictivă sub-diagnosticată nu doar în Republica Moldova și România, ci în întreaga lume din cauza lipsei cunoștințelor necesare, a prejudecăților sau percepțiilor culturale. Tendința de a stigmatiza persoanele dependente de alcool constituie una dintre cele mai mari piedici pentru recuperarea acestora.

trimbos-institutul-muncii-13

dr. Ciprian Băcilă, 

Universitatea „Lucian Blaga”, director medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu:

„Discriminarea acestor persoane, inclusiv în cadrul legal, împiedică stabilirea unui diagnostic eficace și, respectiv, tratarea corespunzătoare a adicției. Sper că, după acest seminar, participanții vor transmite informația și vor învăța unii de la alții, căci lucrurile pe care le facem noi în Sibiu în domeniul psihiatric sunt privite cu admirație. Aflu că multe lucruri pe care încă nu am reușit să le facem în România există deja în Republica Moldova. Din păcate, în multe țări, inclusiv în România, psihiatria de legătură (care tratează și cazurile de patologie somatică, și pe cele de patologie psihiatrică) este foarte puțin dezvoltată și merită să investim în ea.”

Totodată, dr. Băcilă a subliniat că participanții la seminar ar putea pune bazele unei echipe ideale care să contribuie la înființarea comunităților terapeutice pentru persoanele cu adicții alcoolice, comunități care și-au demonstrat eficiența în diferite țări.

trimbos-institutul-muncii-4

Vladimir Sterpu,

medic psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău:

„Seminarul a propus o viziune multidisciplinară asupra alcoolismului, oferind soluții de sensibilizare a populației și de cooperare cu ea pentru minimizarea acestei maladii în țara noastră. Astfel, pe viitor, multe probleme cauzate de consumul de alcool vor putea fi prevenite într-un mod mai eficient.”

trimbos-institutul-muncii-16

Valentin Oprea, conferențiar universitar,

Catedra psihiatrie, psihologie medicală și narcologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”:

„Pentru că Republica Moldova e considerată fruntașă la consumul excesiv de alcool, toate reformele care se fac acum trebuie orientate pentru remedierea situației. Dar, ca să tratăm și să prevenim în mod eficace alcoolismul, e nevoie de intervenția comună a psihologilor, psihiatrilor, narcologilor.”

trimbos-institutul-muncii-2

Igor Nastas, conferențiar universitar,

Catedra psihiatrie, psihologie medicală și narcologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”:

„Datorită acestui seminar, va crește nivelul de cunoștințe în domeniul psihiatriei și al psihologiei din Republica Moldova. Pentru că schimbările apar și în cazul bolilor, e nevoie de o analiză minuțioasă a felului în care acestea și statisticile despre ele evoluează. Din păcate, statistica privind incidența alcoolismului în Republica Moldova nu este încă bine pusă la punct, în realitate numărul persoanelor dependente de alcool fiind mai mare.”

Pentru că adicția alcoolică afectează persoane indiferent de statut social și cauzează nu doar pierderi financiare și complicații somatice (ciroze hepatice, pancreatite, atac cerebral etc.), dar și probleme psihosociale, cum ar fi lipsa interesului față de familie, copii, muncă; scăderea stimei de sine, modificarea și degradarea personalității, delir, suicid etc., psihiatrii subliniază că abordarea adicției din perspectivă pur medicală este ineficientă.

trimbos-institutul-muncii-10

Prof. Dr. Dan Prelipceanu,

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București:

”În general, subiectul alcoolismului e prezentat prea medical în școlile de medicină, din perspectiva sindrom-boală-tratament. Dar, când devii practician, cunoști tot felul de cazuri care nu pot fi abordate după modelul strict medical. Or, alcoolismul este o tulburare foarte complexă. Și medicul psihiatru nu poate soluționa singur problema, deci e nevoie și de psihologul clinician, și de psihoterapeut, și de sociolog, și de asistentul social, care să abordeze familia pacientului și posibilitățile de (re)integrare familială a acestuia. Adicția alcoolică este în remisiune dacă se obține cel puțin un an de abstinență, perioadă în care persoana trebuie să muncească mult pentru a-și întări voința, fiind supusă continuu riscului de recădere. ”

De asemenea, specialiștii în sănătate mintală susțin că un rol important în prevenirea consumului excesiv de alcool îi revine și presei, cooperarea acesteia cu instituțiile medicale contribuind la o informare continuă și progresivă a societății.

 

Raluca Nica, președinta Ligii Române pentru Sănătate Mintală:

„Puțină lume înțelege ceea ce înseamnă consumul de alcool și cât de ușor apare dependența de el. Ca să aflăm cum să reducem acest consum de risc, dar și să tratăm acolo unde situația este deja cronică, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte, inclusiv aspectul cultural. În România și în Republica Moldova, obiceiul de a consuma alcool este înrădăcinat. Dar, pentru a înlătura acest obicei, informația despre necesitatea schimbării trebuie transmisă de cât mai multe ori, în cât mai multe moduri posibile, astfel încât oamenii cu dependențe să înțeleagă că într-adevăr există o problemă și că probabil ar putea să facă ceva ca să-și îmbunătățească situația. Ca să prevenim adicția de alcool, e nevoie de o mai bună informare a generației tinere cu privire la efectele negative ale consumului de alcool. Această informare este mai eficientă dacă vine nu de la noi, adulții, dar de la acei tineri care, din păcate, fie în familie, fie în cercul de prieteni, au trăit drama dependenței.”

Alcoolul este substanța psihoactivă cel mai frecvent abuzată și principalul factor nociv pentru sănătatea locuitorilor Republicii Moldova. În 2013, în țară s-au aflat sub supraveghere medicală narcologică un număr de 46.618 persoane  dependente de alcool.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 3.3 milioane de decese se înregistrează anual la nivel mondial din cauza problemelor de sănătate fizică și mintală cauzate de adicția alcoolică.  Consumul abuziv de alcool este un factor de risc în peste 200 de maladii, inclusiv boli ale ficatului, cancer, maladii cardiovasculare, tuberculoză, pneumonie, HIV/SIDA, leziuni produse în accidente rutiere, probleme de sănătate mintală și multe altele.

Articol de Tatiana Corcebaș-Onica

Fotografii de Sandu Tarlev

 

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]