Primul centru comunitar de sănătate mintală din țară care utilizează metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliu a fost deschis la Cimișlia

 
2015_09_15 Comunicat Deschiderea oficiala a CCSM Cimislia (1)

Astăzi, la Cimișlia, a avut loc deschiderea oficială a primului Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Republica Moldova care utilizează metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliu. Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca.

 

Amenajarea centrului a implicat lucrări de reparații, utilarea cu mobilier nou și echipamente electronice moderne. În centru lucrează o echipă formată din doi psihiatri, un psihoterapeut, trei asistente medicale, doi asistenți sociali, un psiholog și un terapeut ocupațional.

 

La eveniment au fost prezenți viceministrul Sănătății, doamna Valentina Rotaru, precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, autorități publice locale, directori ai centrelor de sănătate din țară și beneficiari.

Valeriu Sava, coordinator programe de sănătate în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare: „Prin intermediul acestui proiect, SDC sprijină reformele inițiate de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova în domeniul sănătății mintale. Scopul reformelor este să dezvolte servicii comunitare integrate în asistența medicală primară. Astfel vor fi evitate spitalizările inutile și nevoia de instituționalizare a beneficiarilor. Serviciile create în comunitate, fiind mai aproape de pacient și de nevoile lui, permit asigurarea continuității asistenței psihiatrice, ceea ce este foarte important. Se cunoaște că o bună sănătate mintală este fundamentală pentru sănătatea fizică, relațiile, precum și pentru realizarea potențialului unei persoane“.

 

Victoria Condrat, director executiv Trimbos Moldova: „Este un real motiv de bucurie faptul că asistăm la deschiderea oficială a acestui centru comunitar de sănătate mintală în Cimișlia, în care s-a investit foarte mult, atât din punct de vedere al instruirii personalului, cât și din punct de vedere material. Scopul acestei etape a reformei serviciilor de sănătate mintală în comunitate este ca beneficiarii din cele patru raioane-pilot, inclusiv din Cimișlia, să aibă acces echitabil la servicii comunitare funcționale și sustenabile corespunzătoare necesităților lor“.

 

Alexandru Ciobanu, psihoterapeut și coordonatorul CCSM Cimișlia: „Deschiderea acestui centru reprezintă o schimbare a abordării beneficiarilor cu probleme de sănătate mintală și e o șansă în plus pentru aceștia să se trateze. În prezent avem 2.000 de beneficiari, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe. Prin abordarea comunitară a serviciilor de sănătate mintală vom avea mai mulți beneficiari vindecați și reintegrați în societate“.

 

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

 

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.

 

 

Pentru informații suplimentare:

Andrei Rizescu

Communications & Anti-Stigma Advisor, TRIMBOS Moldova

Tel: +373 78 803 020

E-Mail: andrei.rizescu@trimbos.md