Profesioniștii din domeniul sănătății mintale se unesc pentru a lucra într-o lume plină de provocări

 

În perioada 24 – 26 iunie 2021, la Chișinău se desfășoară cea de a II-a ediție a Congresului Internațional al Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni, cu genericul ”Sănătatea mintală într-o lume plină de provocări”.

Evenimentul este organizat de Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuţilor şi Psihologilor Clinicieni din Moldova (SPNPPC), în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și  proiectul moldo-elveţian MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Tatiana Zatîc, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

”Aduc înalte aprecieri și recunoștință partenerilor de dezvoltare și profesioniștilor din domeniul sănătății mintale pentru eforturile și implicarea activă în promovarea bunăstării și sănătății mintale a populației în această perioadă complicată. Sper ca rezultatele activității Congresului vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de sănătate mintală pentru oamenii din Republica Moldova.”

congres_3

Congresul se adresează comunității de cercetători și profesioniști din domeniul psihiatriei, psihologiei, psihoterapiei, adictologiei, precum si managerilor și autorităților competente în elaborarea politicilor în sănătatea mintală, reunind circa 300 participanți.

Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”N. Testemițanu”:

”Domeniul sănătății mintale este unul foarte important, dar totodată și sensibil, din cauza stigmatizării și a preconcepțiilor noastre populare. Pandemia COVID-19 lasă răni adânci în sufletele a milioane de oameni. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în viitorii ani sănătatea mintală va deveni din ce în ce mai afectată și mai supusă presiunilor. Astfel, cadrele didactice și profesioniștii în sănătate mintală trebuie să fie pregătiți și instruiți pentru a face față cererii sporite de asistență din partea populației.”

congres_4

Președintele de onoare  al Congresului este Norman Sartorius, MD, PhD, FRCPsych., Președintele Asociației pentru Îmbunătățirea Programelor de Sănătate Mintală (AMH) – un nume sonor din domeniul sănătății mintale la nivel mondial.

congres_5

La eveniment participă personalități notorii din cadrul Asociației Europene (EPA) și Mondiale (WPA) de Psihiatrie, cercetători din Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Elveția, Federația Rusă, Franța, India, Israel, Italia, Marea Britanie, Montenegro, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, România, Suedia și Ucraina etc.

Jana Chihai, președinta Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni:

”Pandemia ne-a pus în fața unor provocări nemaîntîlnite, traversăm o perioadă dificilă și contextul prezent rămîne o provocare pentru noi toți, îndeosebi pentru specialiștii din domeniul sănătății mintale. Ediția actuală a Congresului se adresează schimbărilor din ultima perioadă și cuprinde o serie de prezentări și studii de caz, susținute de profesori și lectori din diferite țări, implicați în diagnosticarea, tratarea și asistența persoanelor cu probleme de sănătate mintală.”

congres_2

Organizatorii au pregătit un amplu program educațional: sesiuni pentru profesioniști și non-profesionisti din sănătatea mintală. Pentru prima dată sunt organizate sesiuni de precongres pentru rezidenți și tineri specialiști, precum și pentru psihologi clinicieni. Congresul include sesiuni plenare și simpozioane cu participanți din Republica Moldova și din alte țări, pe subiecte precum psihofarmacologia, psihiatria adultului și copilului, intervenții psihoterapeutice, servicii comunitare, adictologie și altele.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]