Proiectul moldo-elvețian MENSANA lansează cea mai amplă rundă de instruiri în managementul agresivității pentru serviciile de sănătate mintală din Moldova

 

În perioada 13 – 16 noiembrie 2017, 28 de specialiști din sistemul de sănătate mintală din țară au participat la un curs de instruire în managementul agresivității în serviciile de sănătate mintală. În următoarele luni, aceștia vor deveni formatori pentru alte câteva sute de specialiști în domeniu.

Cursurile se adresează în special personalului medical de toate nivelele ce își desfășoară activitatea în spitalele de psihiatrie de la Bălți, Chișinău și Orhei, secțiile psihiatrice din spitalele generale și centrele comunitare de sănătate mintală din întreaga țară.

Este demonstrat științific faptul că persoanele cu probleme de sănătate mintală nu sunt predispuse spre agresivitate. Conform studiilor internaționale, de cele mai multe ori, ele sunt victime ale violenței, și nu agresori.

Cu toate acestea, în special în anumite etape ale tulburărilor mintale severe, pot apărea situații în care nivelul de tensiune comunicațională poate fi riscant atât pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, cât și pentru personalul medical responsabil de gestionarea situațiilor de criză.

Formatorii locali au fost intruiți de experți internaționali ai proiectului MENSANA, cu experiență de zeci de ani lucrați în serviciile de sănătate mintală din Olanda.

DSC_0374

 

Rokus Loopik, nursă psihiatrică, inițiator al ”Living Museum”, Olanda, expert international MENSANA:

 „Zilele acestea, suntem în Moldova pentru a dezvolta abilități în managementul agresiunii și situațiilor de criză pentru specialiștii locali. Nu e doar un training teoretic, ci și unul practic. Trebuie să ne gândim de ce oamenii devin agresivi, sau la ce și de ce un anume tip de agresiune este direcționat spre mine. În multe situații, nici nu e îndreptat spre mine personal – poate spre spital, sau spre sistem, în general. E bine să ne gândim ce motiv are o persoană să devină agresivă, să aflăm ce stă în spate și cum putem atenua pericolul. Asta cere multă practică, multă reflecție asupra motivelor agresiunii. Cu cât mai multă teorie cunoști, cu atât mai antrenat ești în a adresa o problemă similară”.

Modulul de instruiri, pregătit în cadrul proiectului MENSANA, se bazează pe metodologii și tehnici contemporane, aprobate de consilii de experți din Olanda și alte țări ale Uniunii Europene. Metodologia de lucru este construită astfel încât să fie evitată la maximum aplicarea forței în gestionarea situațiilor de criză, cu respectarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

18699675_1961673907381966_8194107590768721196_o

Harry Gras, nursă psihiatrică în cadrul serviciilor de sănătate mintală Altrecht, Olanda, expert internațional MENSANA:

„Agresiunea este de fapt, un lucru normal. În anumite situații, dacă nu suntem agresivi, putem muri. Dar, evident, nu e o cale de comunicare eficientă. Este important să-ți setezi propriile limite. Am auzit că uneori aici agresiunea verbală este ceva normal și asta e ciudat. Bineînțeles, trebuie să ne schimbăm atitudinea și, bineînțeles, e vorba și de context. Dar agresiunea verbală nu este ceva normal. De aici începem. E important mediul și atitudinea, precum și ce poți face pentru a atenua conflictul. Zilele acestea, am înțeles că oamenii vor să învețe, sunt determinați. Important e ce se întâmplă odată cu revenirea în sistem. Trebuie să începem să ne schimbăm noi înșine, dacă vrem să fie mai bine.”

Participanții consideră instruirea una binevenită, în contextul în care cunoștințele acumulate aici nu le-au fost accesibile, în mare parte, în formarea lor universitară și profesională.

trimbos-tucano-brasil-17

Lilia Ignatiuc, vicedirector medical, Spitalul de Psihiatrie Bălţi:

”Pentru mine, ca manager în sistemul de sănătate mintală, este important ca tot personalul instituției să fie instruit în managementul agresivității și al situațiilor de criză. Aceste instruiri sunt de un real suport întru respectarea tuturor procedurilor și standardelor de lucru legale pentru prevenirea oricărei forme de abuz față de pacienți.”

DSC_0421

Alexandru Dorosevici, medic psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie Chișinău:

„În primul rând, învățăm cum facem față acestor situații, cum să atenuăm riscurile. Până acum nu am beneficiat de formări la acest subiect. E foarte bine că ni se explică pas cu pas cum să acționăm. Am făcut și practică, ceea ce găsesc că e util. Uneori, când suntem de gardă, ne confruntăm cu situații periculoase. Atunci când nu știi să procedezi, acestea pot escalada și nu se rezolvă nimic, iar ulterior pot fi consecințe grave. Cred că e nevoie nu doar personalul medical să fie instruit, ci toată populația să beneficieze de psihoeducație, pentru că noi toți suntem responsabili de ceea ce se întâmplă în societate.”

DSC_0381

Stella Scripnic, asistent superior, Spitalul de Psihiatrie Bălți:

„De obicei, în spitale ajung pacienți în stare de criză. Dacă noi vom deține instrumente de atenuare a riscului, cred că vom lucra mult mai eficient și mai ușor. Urmează să creăm echipe și să instruim colegii din  incinta spitalului, alți lucrători medicali. Scopul final este să învățăm să comunicăm mai eficient cu pacienții pentru a evita orice situație de conflict sau violență.”

Conform legislației Republicii Moldova, asistența psihiatrică staționară se acordă în condiții restrictive minime care să asigure securitatea persoanei spitalizate şi a altor persoane, respectându-se drepturile şi interesele ei legitime de către personalul medical.

Unul dintre obiectivele proiectului moldo-elvețian MENSANA este revizuirea, modificarea și adaptarea legislației în domeniul sănătății mintale, în vederea implementării unui traseu complet de îngrijiri, cu respectarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală atât în serviciile comunitare, cât și în sistemul spitalicesc.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]