INTERVIU Dr. Rene Keet: „Nu există sănătate fără sănătate mintală. Sănătatea mintală face parte din activitatea medicului de familie“
Dr. Rene Keet, directorul medical al Serviciului Comunitar de Sănătate mintală al GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) și expert în cadrul proiectului „Suport pentru reforma a serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ ne-a vorbit despre cum este aplicată noua metodologie de lucru în centrele comunitare de sănătate mintală moldovenești pe care le-a vizitat, precum și modul în care le va fi ușurată activitatea medicilor de familie, care își vor trata pacienții și din perspectiva tulburărilor mintale.
Care sunt impresiile dumneavoastră cu privire la workshop-ul pe care l-ați susținut în aprilie la Chișinău și care sunt provocările pe care viitorii formatori le vor avea în lucrul cu medicii de familie din Moldova?
Părerea mea e că, cu acest workshop din aprilie, marcăm intrarea în faza a doua a proiectului. Până acum mulți angajați din centrele comunitare de sănătate mintală au fost instruiți, au învățat principiile de sănătate mintală orientată pe recuperare, cum să organizeze o echipă comunitară de sănătate mintală, cum să întreprindă vizite la domiciliile beneficiarilor și cum să lucreze împreună cu colegii lor din spitale. Acum au toate instrumentele necesare pentru a fi buni profesioniști în sănătate mintală comunitară. Însă pentru recuperarea funcției sociale a beneficiarului și a identității sale, intră în rol furnizorii de servicii sociale și medicii de familie.
Ce presupune un diagnostic de sănătate mintală dat pacientului, pentru un medic de familie?
O tulburare mintală, fie ea și severă, nu e un diagnostic pe viață. Este o situație temporară din viața cuiva. Dacă tratamentul este încununat cu succes, dacă ai lucrat la îmbunătățirea relațiilor beneficiarului cu familia sa și dacă acesta are o bună susținere din partea furnizorilor de servicii sociale, problema de sănătate mintală nu mai e atât de severă. O problemă de sănătate mintală în formă severă, care de obicei e stigmatizată, reprezintă o etapă din viață prin care orice om poate trece. Aici e ajutat de echipa de sănătate mintală comunitară. Dar dacă vorbim de o tulburare ușoară, medicul de familie o va putea trata cu foarte mare eficiență.
Cum întâmpină medicii de familie această nouă abordare?
Am sesizat unele îngrijorări. Medicii de familie au impresia că de-acum încolo vor avea și mai mult de lucru, peste volumul deja mare de muncă pe care îl au de făcut. Nu-i cerem niciunui medic de familie să trateze pacienți noi. Pacienții săi sunt deja acolo. Trebuie doar să fie conștienți de faptul că, anual, unul din patru oameni are o problemă de sănătate mintală. Uneori aceasta e într-o formă ușoară, alteori într-o formă moderată și alteori în forme severe. Practic fortificăm capacitățile medicilor de familie de a oferi tratamente pacienților pe care îi au deja la evidență.
Care sunt așteptările dumneavoastră referitoare la noul rol pe care îl vor avea medicii de familie?
Sper ca atitudinea medicilor de familie să fie cea adecvată. Nu există sănătate fără sănătate mintală. Sănătatea mintală face parte din activitatea medicului de familie. Sarcina sa e acolo și sper ca va simți mai bine pregătit, după trainingurile care îi sunt dedicate, să îndeplinească această sarcină.
Dr. Rene Keet: „Interviul motivațional te ajută să înțelegi de ce și cum se schimbă oamenii“
Cum contribuie tratarea problemelor de sănătate mintală în contextul tratamentului general recomandat pacientului?
Medicii de famile trebuie să fie conștienți de interacțiunea dintre tulburările somatice și cele psihiatrice. De fapt, un rezultat somatic e mai bun dacă tratăm tulburarea de natură psihiatrică, la același nivel. În loc să ne gândim la cât de multe au de făcut medicii de familie, mai bine luăm în considerare câte instrumente noi de lucru vor avea. Insistăm ca formatorii să vadă tot acest proces sub forma unei rețele. O rețea unde echipele comunitare de sănătate mintală sunt elementul de bază al conexiunii, iar punctul central e sănătatea mintală. Această rețea este deosebit de eficientă când e alcătuită împreună cu medicii de familie și cu furnizorii de servicii sociale.
Îi încurajăm pe formatori să înceapă dialogul cu medicii de familie și furnizorii de servicii sociale din diferite raioane. Astăzi marcăm începutul procesului de integrare către ceea ce numesc Modelul raional moldovenesc de sănătate mintală în comunitate (MoRaCoM – Moldovan Rayon Community Mental Health Model).
Cât de încrezător sunteți că instrumentele de lucru oferite în cadrul sesiunilor de instruire vor fi aplicate de către medicii din Moldova în activitatea lor curentă?
Știu că formatorii pregătiți de Trimbos au o gândire constructivă, sunt deschiși la nou și chiar își doresc să schimbe ceva în bine, în Moldova. Când am venit am avut întâlniri cu conducerea Ministerului Sănătății și cu cea a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este clar că nu poate fi implementată o reformă izolată a serviciilor de sănătate mintală. Eficiența acestei reforme se vede prin nivelul ridicat de colaborare dintre toți partenerii implicați.
În acest an ați vizitat centrele comunitare de sănătate mintală din țară. Care sunt schimbările pe care le-ați văzut în activitatea angajaților din aceste centre?
În primul rând am asistat la sesiunile de instruire și am remarcat că printre participanți erau atât angajați din centrele comunitare de sănătate mintală, cât și din spitale. În februarie am vizitat echipele din Bălți, Orhei și Soroca și am văzut că au început deja să lucreze după noua metodologie. Sunt încă la început, încă desfășoară și activități fără legătură cu sănătatea mintală în comunitate, dar startul a fost făcut. De exemplu, la Soroca, și noi, și beneficiarii stăteam la aceeași masă. Atunci am înțeles faptul că ei consideră că nu se poate face ceva pentru ei, în lipsa lor. Când voi reveni în Moldova sper să asist la mai multe situații asemănătoare. Și, peste un an, sper că voi putea vorbi la fel de deschis împreună cu medicii de familie și reprezentanții serviciilor sociale.