Această psihoză poate apărea lent sau brusc, sub forma unei nevroze cu debut depresiv, în formă expansivă sau cu caracteristici de demență. Schizofrenia poate fi recunoscută după o serie de simptome, precum tulburările de gânire, halucinații, inversiuni afective și memorarea informațiilor și trăirilor resimțite.

Schizofrenia simplă.Evoluția acestei boli este lentă. Pacientul se izolează, este tot mai puțin interesat de ce se întâmplă în jurul lui, devine ușor iritabil și, pe fondul „răcirii“ afective, poate fi în conflict cu familia lui. Persoanele care suferă de schizofrenie simplă au deseori senzația că nu mai sunt ca înainte și se înstrăinează de cei apropiați.

Schizofrenia hebefrenică.Acest tip de schizofrenie este unul dintre cele mai grave, deoarece se manifestă în rândul adolescenților și le poate afecta întreaga viață psihică. Oamenii care suferă de schizofrenie hebefrenică au un comportament oscilant și au tendința să săvârșească o serie de fapte cu character antisocial. Aceștia pot fi binedispuși, iar imediat ulterior să se înfurie și să plângă fără motiv. Oamenii care suferă de schizofrenie hebefrenică au idei delirante, cu caracter temporar.

Schizofrenia catatonică.Se manifestă la pacienții cu vârste de 18-20 de ani printr-o serie de simptome specifice. Bolnavul stă de multe ori nemișcat, cu privirea fixă și în poziții incomode, fără să se simtă obosit, poate suferi atacuri de catalepsie (rigiditatea bruscă a mușchilor), țipă și prezintă stereotipii motrice și de vorbire. Acest tip de schizofrenie e considerat de specialiști drept situație de urgență atunci când pacientul refuză să mai mănânce. 

Schizofrenia paranoidă. Această formă de schizofrenie debutează, de obicei, după vârsta de 30 de ani. Oamenii care suferă de schizofrenie paranoid trăiesc deseori halucinații vizuale și auditive. Aceștia aud șoapte, voci potrivnice care le dictează ce să facă sau au senzația că li se fură gândurile. Interpretează negative mimica oamenilor din jur, se retrage de ceilalți și, în unele cazuri, refuză să mănânce sub pretextul că alimentele ar fi otrăvite. În unele cazuri sunt convinși că reprezintă persoane importante, ori susțin că sunt posedați de forte oculte.