Acest tip de tulburări sunt de fapt combinații de dificultăți întâmpinate de o persoană în dezvotarea inteligenței sociale și a capacității de comunicare, apărute pe fondul unor neregularități resimțite de aceasta la nivel de senzații și percepții.  Dintre tulburările pervazive, cel mai frecvent sunt întâlnite autismul tipic, Sindromul Asperger și Sindromul Rett.

Autismul tipic

Această tulburare de dezvoltare prezintă cauze neurobiologice și apare, de obicei, de la nașterea copilului sau în jurul vârstei de 2 ani. Minorii care au autism întâmpină socializează cu dificultate, se exprimă greoi, atât verbal, cât și nonverbal, prezintă o serie de stereotipuri și manifestă în mod repetat unele acțiuni. Totodată aceștia nu au intenția spontană de a-și împărtăși propriile reușite și bucurii cu cei din jurul lor. Oamenii care trăiesc cu autism pot avea și unele boli asociate, precum cele de natură gastrointestinală, tulburări de somn sau epilepsie.

 

Sindromul Asperger

Acest sindrom reprezintă o tulburare care afectează interacțiunile sociale. Cunoscută și sub denumirea de psihopatie autistă sau tulburare schizoidă a copilăriei, sindromul Asperger debutează în jurul vârstei de 3 ani. Chiar dacă nu prezintă întârzieri alarmante de limbaj sau de dezvoltare cognitivă, copiii diagnosticați cu sindromul Asperger prezintă o incapacitate de a fi empatici, se mișcă dezordonat și întâmpină dificultăți și, în conversații, repetă frecvent unele expresii. Din punct de vedere emoțional, oamenii care trăiesc cu acest sindrom au o întârziere emoțională de circa trei ani față de vârsta lor reală.  

 

Sindromul Rett

Întâlnit mai des la femei, sindromul Rett e o formă gravă și totodată rară de autism. Această problemă de sănătate mintală afectează activitatea porțiunile creierului responsabile de capacitatea de vorbire, învățare, mișcări, respirație, digestie, funcția cardiacă, percepțiile senzoriale și de starea de spirit. La copiii care trăiesc cu sindromul Rett se observă încetinirea creșterii circumferinței capului, de la vârsta de 5-48 de luni. Aceștia își pierd unele capacități de folosire a mâinilor, își coordonează cu dificultate mersul și mișcările trunchiului și își pierd abilitatea de-a vorbi.

lsive.