Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, în parteneriat cu Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerului Sănătății.

Evaluările independente ale sistemului de sănătate mintală şi proiectelor din Republica Moldova au arătat că accesibilitatea acestora este slabă, în special, pentru populaţiile vulnerabile. Mai mult decât atât, există un decalaj de calitate în ceea ce priveşte oferirea îngrijirilor de înaltă calitate, care este monitorizat şi îmbunătăţit în mod regulat. Această nevoie nesatisfacută serveşte drept oportunitate de a îmbunătăţi în continuare mecanismele de guvernanţă ale sistemului de sănătate mintală în Republica Moldova pentru trecerea la un sistem comunitar.

Obiectivul general al primei etape de implementare a proiectului este iniţierea reformei sistemului sănătăţii mintale la nivel naţional, însoţită de un cadru juridic şi de reglementare revizuite şi de mecanisme financiare, şi consolidarea modelului de servicii comunitare de sănătate mintală, prin dezvoltarea, testarea şi introducerea acestui model în 4 raioane: Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul. 

Proiectul de suport al Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova este orientat în trei direcții:

  • Revizuirea, modificarea și adaptarea, conform necesităților, a legislației împreună cu Ministerul Sănătății și cu organizații internaționale din domeniu;
  • Implementarea în patru raioane pilot a modelului comunitar de servicii de sănătate mintală, cu ajutorul unor echipe multidisciplinare. Acest model va fi ulterior implementat la nivel național;
  • Promovarea serviciilor comunitare de sănătate mintală și reducerea stigmei și a discriminării față de oamenii care suferă de tulburări mintale.