Specialiștii în sănătate mintală din Republica Moldova, pregătiți să ofere asistență multidisciplinară la domiciliile beneficiarilor

 

170 de angajați din centrele comunitare de sănătate mintală și spitalele din țară au încheiat, săptămâna trecută, programul de instruire necesar pentru acordarea asistenței multidisciplinare la domiciliile beneficiarilor. Trainingurile au avut loc în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, implementat de Instituția Privată TRIMBOS Moldova, NIVEL Institute, Liga Română de Sănătate Mintală și Ministerul Sănătății și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare

 

În programul de training care a avut loc timp de șapte luni, în intervalul noiembrie 2015 – mai 2016, au participat 170 de psihologi, psihiatri, asistente medicale și asistenți sociali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală și în instituțiile spitalicești din țară. Sesiunile de instruire au fost organizate simultan la Chișinău, Bălți și Orhei.

Angajații din domeniul sănătății mintale s-au familiarizat cu noile abordări de lucru cu persoanele cu probleme de sănătate mintală prevăzute în programul de reformă, au învățat cum să desfășoare interviuri motivaționale și cum să colaboreze cu beneficiarii de la egal la egal. Au învățat managementul agresivității și și-au  însușit modalitățile de conlucrare eficientă în cadrul echipelor multidisciplinare, precum și cum să identifice actorii sociali relevanți la nivel de comunitate, pentru acordarea unui suport optim beneficiarilor.

Dr. Rene Keet: „Interviul motivațional te ajută să înțelegi de ce și cum se schimbă oamenii“

Daniel Paladiciuc, medic psihiatru la Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al Capitalei: „Dacă la început aveam impresia că am cunoștințe despre sănătatea mintală și care sunt modalitățile de intervenție, abia în urma acestor cursuri am aflat cum se procedează, de fapt. Mi-am creat o imagine despre provocările implicate de implementarea principiilor de tratament multidisciplinar, unde se pune accent pe nevoile beneficiarului. Am aflat cum pot traduce aceste nevoi într-un limbaj accesibil colegilor, dar și cum să discut cu beneficiarul de la egal la egal, cum să găsesc soluții de tratament împreună cu el și cum să-l ajut să-și valorifice potențialul. Cel mai mult mi-au plăcut trainingurile de intervievare motivațională, de managementul agresivității și cele de lucru în cadrul echipei multidisciplinare care se deplasează la domiciliul beneficiarului“.

Rita Rezeșu, medic psihiatru la Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Ialoveni: „În toate trainingurile organizate de Trimbos, la care am participat, am învățat cum să avem grijă de beneficiar, cum să comunicăm cu el, cum să-i acordăm o asistență multidisciplinară la domiciliu, ceea ce până acum nu se făcea la noi. Mi-au plăcut instruirile despre interviul motivațional, despre diagnosticarea schizofreniei, a depresiei și mai ales cele despre lucrul la domiciliul beneficiarului, cum fac olandezii“.

Alexandru Ciobanu, coordonatorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia și formator Trimbos: „Cea mai mare provocare a fost rezistența unor participanți la schimbarea de atitudine față de beneficiari. Spre final acești profesioniști au devenit cei mai mari adepți ai reformei în sănătatea mintală. A fost dificil să mobilizăm participanții să lucreze eficient în echipe multidisciplinare, dar tot ei au spus la sfârșit că le-a plăcut mult că au conlucrat de la egal la egal cu beneficiarii. Personal, ca trainer, am avut obiectivul de a învăța să lucrez în echipa de trei traineri (psihiatru, psiholog și asistent social) astfel ca fiecare să poată veni cu cea mai utilă experiență în fața participanților și cred că ne-a reușit să le arătăm un model real de flexibilitate în echipa multidisciplinară“.

torii-trimbos-i-au-invatat-pe-membrii-echipelor-multidisciplinare-cum-sa-faca-fata-provocarilor-pe-care-le-pot-intalni-in-deplasarile-la-domiciliile-oamenilor-cu-probleme-de-sanatate-mintala/” target=”_blank”>Formatorii Trimbos i-au învățat pe membrii echipelor multidisciplinare cum să facă față provocărilor pe care le pot întâlni în deplasările la domiciliile oamenilor cu probleme de sănătate mintală

Conf. Univ. Dr. Jana Chihai, Consultant în Sănătate Mintală Comunitară la TRIMBOS Moldova: „Serviciile de sănătate mintală în Republica Moldova sunt supuse unor schimbări de reformare radicale, cu deplasarea accentelor de la polul spitalicesc spre cel extraspitalicesc de îngrijire, ceea ce necesită o modalitate nouă de lucru. Cheia succesului acestor schimbări sunt oamenii, adică profesioniștii ce lucrează în aceste servicii și schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare din noi. Anume această intenție s-a dorit prin ciclul de instruire care a fost încheiat săptămâna trecută. 170 de profesioniști din spitale de psihiatrie și centre comunitare au trecut prin instruirea de 15 zile pe parcursul a șapte luni pentru a învăța o nouă abordare multidisciplinară și anume acordarea serviciilor la domiciliu. Pentru prima dată s-a vorbit de comunicare cu persoana, de evaluarea necesităților acesteia, de elaborarea unui plan de tratament individualizat consultat cu beneficiarul și planul de intervenție în momentele de criză. Persoana cu probleme de sănătate mintală nu mai este un beneficiar pasiv, ci un participant activ la intervenția care se planifică și se implementează de către serviciile comunitare de sănătate mintală. Au fost abordate diverse tratamente noi, inclusiv și cele nonfarmacologice precum psihoterapia, terapia ocupațională și psihoeducația. Sunt entuziasmată acum, la finele primei runde de instruire, deoarece am văzut cum s-a produs schimbarea treptată a mentalității și astept cu nerăbdare momentul când vom începe a doua rundă. Cu multă răbdare cred că vom reuși să producem schimbarea dorită.

Participanții au înțeles că se poate lucra după principiile psihiatriei comunitare și țin cont de necesitățile beneficiarilor. Pentru aceasta avem nevoie doar de dorință, de informații utile și de atitudine asertivă. Am observat o reală trecere în exercițiile practice de la modelul medicalizat paternalist la modelul bazat pe parteneriat, unde beneficiarul este actorul principal“.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Pentru informații suplimentare:

Andrei Rizescu

Communications & Anti-Stigma Advisor, TRIMBOS Moldova

Tel: +373 78 803 020

E-Mail: andrei.rizescu@trimbos.md

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]