Viața este prețioasă! 10.10.2019 – Ziua mondială a sănătății mintale

 

Pe 10 octombrie, a fost marcată Ziua mondială a sănătății mintale, cu tematica prevenției suicidului.

Toate centrele comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova au pregătit planuri de acțiuni cu această ocazie. Intervențiile centrelor au cuprins sesiuni informaționale pentru diverse grupuri sociale (adolescenți, tineri, bătrâni) ce au avut loc în întreaga țară. De asemenea, unele centre au organizat activități destinate publicului larg (flashmob, distribuire de materiale informaționale, etc.), iar altele au pregătit sesiuni de dezvoltare profesională pentru specialiștii din asistența medicală primară, asistenți sociali, pedagogi, etc.

În multe cazuri, evenimentele s-au desfășurat în parteneriat cu Centrele de sănătate prietenoase tinerilor. În organizare au fost implicate inspectoratele de poliție, bibliotecile, școlile, centrele de tineret din localități.

Centrele comunitare de sănătate mintală au început fie create în Republica Moldova din anul 2014. Astăzi, în urma procesului de reformare a serviciilor de sănătate mintală, 40 de centre activează în toate raioanele și municipiile țării.

JANA CHIHAI, coordonator al programului național de sănătate mintală, consultant superior în sănătate mintală comunitară, proiectul moldo-elvețian MENSANA:

”Centrul comunitar de sănătate mintală este un serviciu medico-social care oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Respectiv, persoanele aflate în zona de risc se pot adresa cu încredere la centrul comunitar unde vor primi ajutor specializat. Mai mult decât atât, centrul comunitar de sănătate mintală este serviciul de bază în comunitate, care ia legătura cu celelalte instituții și factori de decizie pentru ca persoana cu probleme de sănătate mintală să se simtă mai bine și să poată trăi o viață împlinită.”

O Hotărâre de Guvern stipulează serviciile prestate, normativele de personal, precum și standardele minime de calitate ale CCSM. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă a unui CCSM. CCSM oferă tratament medical, consultații psihologice, intervenții sociale, vizite la domiciliu. Unele centre oferă și terapie ocupațională, grupuri de suport pentru beneficiari. De asemenea, o formă incipientă a susținerii de la egal la egal este disponibilă în unele centre.”

Lista completă a acestora poate fi accesată aici: http://trimbos.md/lista-centrelor-comunitare-de-sanatate-mintala-din-republica-moldova/

Prevenția suicidului necesită intervenții complexe și sustenabile din partea autorităților, mass-media și fiecăruia dintre noi. Dacă o persoană apropiată trece prin timpuri grele, este important să ținem cont de următoarele semnale de alarmă: amenințare de suicid făcută public; căutarea accesului la mijloace letale de suicid; persoana povestește că nu mai are speranță sau vreun motiv pentru a trăi; mânie, ostilitate; persoana se simte ca și cum ar fi prinsă într-o colivie fără scăpare sau o durere ”sufletească” insuportabilă; persoana crede că este o povară pentru ceilalți; creșterea consumului de alcool, droguri, alte comportamente de risc; izolare față de familie, prieteni, colegi, etc.; anxietate, agitație, insomnie; doarme prea mult sau prea puțin; schimbări bruște și extreme de comportament și/sau dispoziție.

Viorica URSU, psiholog Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Strășeni, psihoterapeut cognitiv comportamental:

”Este foarte important să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin. Dacă persoana afirmă că este gata să-și ia viața, dacă insistă pe acest lucru și mai ales dacă poate descrie metoda exactă pe care vrea s-o aplice –  recomand să vă adresați de urgență la serviciile de sănătate mintală.”

În Republica Moldova, se produc anual circa 500 de morți prin suicid. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică pentru anul 2017, cele mai multe cazuri s-au produs în mediul rural, la bărbați. În acest context, proiectul moldo-elvețian MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, pregătește un program pilot cu scopul de a crește adresabilitatea bărbaților la serviciile de sănătate mintală.

Victoria CONDRAT, manager local, proiectul moldo-elvețian MENSANA:

”Este demonstrat că bărbații ajung mai greu la un specialist în sănătate mintală. De multe ori, bărbații percep ajutorul ca pe o rușine sau un eșec al masculinității lor. De aceea, cer susținere sau tratament în etape avansate, când recuperarea e mai dificilă și comportă mai multe riscuri. Ne propunem să schimbăm acest tablou cel puțin în anumite raioane, testând metode eficiente și recunoscute internațional de creștere a adresabilității bărbaților la serviciile de sănătate mintală.”

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăți, la fiecare 40 de secunde o persoană își pierde viața prin suicid undeva pe glob. Chiar dacă 79% din suiciduri se produc în țări cu venituri mici și medii, cea mai mare rată de suicid (11.5 per 100 000) se înregistrează în țările cu venituri înalte. De trei ori mai mulți bărbați decât femei mor prin suicid în țările înalt dezvoltate, comparativ cu țările cu venituri medii și mici, unde această rată este mai echilibrată. Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere.  Există o legătură bine argumentată între suicid și problemele de sănătate mintală (depresia, adicțiile, etc.). Alte grupuri de risc cuprind persoane aflate în situații de criză, care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv pierderi financiare, despărțiri, boli sau dureri cronice; persoane ce au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale; persoanele LGBTQ; refugiați și migranți; popoare indigene; deținuți.

 

NOTĂ: Proiectul MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” se desfășoară în perioada anilor 2014 – 2022. Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]