150 de specialiști ai Inspectoratelor de Poliție din Soroca, Orhei, Cimișlia și Cahul beneficiază de instruiri în domeniul sănătății mintale comunitare

 

Reprezentanții secțiilor securitate publică din cele patru raioane pilot ale proiectului moldo-elvețian MENSANA învață noi modele de lucru cu persoanele ce au dizabilități psihosociale. Instruirile se desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2018, iar trainerii sunt doctori psihiatri, împreună cu avocați, experți în domeniul drepturilor omului.

Deoarece viziunea asupra tulburărilor psihosociale a evoluat de la o paradigmă pur psihiatrică la una multidisciplinară, experții în sănătate mintală consideră că trebuie luate în considerare toate instituțiile și serviciile care interacționează cu persoanele cu tulburări psihice, poliția fiind una dintre ele. Informarea corectă cu privire la modul de a interacționa cu beneficiarii ar contribui la diminuarea și, respectiv, la prevenirea cazurilor de abuz al unuia dintre cele mai discriminate grupuri sociale – persoanele cu probleme de sănătate mintală.

DSC_0728i

Ion Schidu, avocat, expert în drepturile omului, Oficiul înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului:

”Vrem să explicăm modalitatea de interacțiune între organele de drept și persoanele cu probleme de sănătate mintală. De asemenea, vrem ca polițiștii să înțeleagă mai bine cât de important este rolul lor în societate, ei conlucrând cu alte instituții. Or, respectând drepturile omului și standardele internaționale din domeniul sănătății mintale, ei își pot realiza eficient funcția.”

În același context, experții au amintit că Art. 28 al Legii privind sănătatea mintală nr. 1402-XIII din 16.12.1997, care până acum zece ani stipula internarea involuntară a persoanelor cu dizabilități mintale, a fost completată și modificată, la 28.02.2008, prin prisma respectării drepturilor omului. Astfel, în prezent, persoanele cu probleme de sănătate mintală pot fi internate în spital numai cu acordul lor, cu anumite excepții, cum ar fi prezentarea unui pericol pentru sine și pentru societate.

Pe de altă parte, polițiștii spun că întâmpină dificultăți atunci când înregistrează cazuri legate de persoane cu tulburări mintale, carențele sistemului cauzându-le uneori momente de impas. Dar învățarea noilor practici i-ar ajuta să le depășească.

DSC_0739tr

Ala Nițî, specialist principal, Serviciul interacțiune comunitară din cadrul Secției securitate publică Orhei

”Datorită acestui training, am aflat că medicina din țara noastră a avansat și că e timpul să ținem pasul cu noile cerințe. E dificil să lucrezi cu persoane cu dizabilități psihosociale, pentru că trebuie să ai cunoștințele necesare ca să le abordezi corect și să fii pregătit să faci față unor comportamente complexe. Dar dacă fiecare dintre noi își va face bine meseria, cred că societatea noastră va evolua mult.”

Experții consideră că, de obicei, persoanele cu probleme mintale nu prezintă pericol pentru societate. Dimpotrivă, acestea sunt victime ale agresivității. În acest context, rolul polițistului, în colaborare cu alte persoane responsabile, este crucial în asigurarea unei vieți de calitate.

DSC_0719i

Cristina Nestor, consultant în asistență socială, proiectul moldo-elvețian MENSANA

”La fel ca și medicii, asistenții sociali, reprezentanții securității publice locale interacționează frecvent cu oamenii, fiind cel mai des chemați atunci când apar comportamente agresive. Este important ca poliția să înțeleagă conceptul de sănătate mintală, așa încât să știe, atunci când lucrează asupra unui caz legat de o persoană cu dizabilități mintale, când poate solicita implicarea centrului comunitar de sănătate mintală, când și în ce condiții are dreptul să o transporte la spital. Pentru noi, aceste aspecte sunt esențiale, fiind baza unei intervenții de calitate, care pune accentul pe drepturile omului indiferent de statut, gen, etnie, dizabilitate, etc. Ne-am dori ca polițiștii să înțeleagă că atât ei, cât și centrele comunitare de sănătate mintală au același interes de bază – siguranța și bunăstarea tuturor cetățenilor țării noastre.”

Modulul de instruiri organizat în cadrul proiectului MENSANA cuprinde noțiuni generale despre sistemul de sănătate mintală din Moldova, principalele tulburări psihice. Sesiuni separate sunt dedicate analizei cadrului legal, a metodologiei de intervenție în situații complexe cu implicarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Articol de Tatiana CORCEBAȘ-ONICA

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]