37 de comunități din raioanele pilot ale proiectului moldo-elvețian MENSANA au participat la ateliere de informare privind reforma serviciilor de sănătate mintală

 

În perioada lunilor septembrie – decembrie 2017, echipa MENSANA, experți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și specialiști ai Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală de la Soroca, Orhei, Cimișlia și Cahul au prezentat parcursul reformei serviciilor de sănătate mintală în 37 de comunități rurale.

Scopul atelierelor ”Servicii comunitare de sănătate mintală: aspecte multidisciplinare” a fost de a oferi informație actualizată și completă privind schimbările în bine ce se produc la nivel național pentru recuperarea și incluziunea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

tor.jpg”>tor-300×200.jpg” alt=”CristinaNestor” width=”300″ height=”200″ />

Cristina Nestor, consultant în asistență socială, proiectul moldo-elvețian MENSANA:

”Reforma serviciilor de sănătate mintală pe care o implementăm la ora actuală în Moldova se bazează în mare parte pe existența și buna funcționare a îngrijirilor. De aceea au fost create centre comunitare de sănătate mintală în fiecare raion al țării, iar Guvernul Republicii Moldova și proiectul moldo-elvețian MENSANA investesc în ajustarea legislației și instruirea profesioniștilor din toate regiunile Moldovei care deja aplică acest model în activitatea lor curentă. Dar vom putea vorbi despre o reformă de succes doar atunci când comunitățile vor accepta rudele, vecinii sau colegii cu probleme de sănătate mintală ca membri cu drepturi depline. Atelierele pe care le-am organizat recent constituie o modalitate de a comunica deschis în interiorul comunităților din raioanele pilot.”

La ateliere au participat primari, medici și lucrători medicali, asistenții sociali, polițiști de sector, directori de școli și licee, preoți din fiecare localitate inclusă în program. Aceștia au avut ocazia să se familiarizeze cu direcțiile strategice de dezvoltare a serviciilor de sănătate mintală, serviciile sociale integrate la nivel comunitar pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, au fost prezentate bune practici în implementarea noului model de îngrijiri, asigurate de Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din raioanele pilot ale proiectului MENSANA.

DSC_0808r

Violeta Hîncu, primar, satul Manta, raionul Cahul:

”Persoanele cu dizabilități, inclusiv cele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de atenția noastră și de consolidarea eforturilor specialiștilor și structurilor care lucrează la nivel local. Noi suntem acei care putem face diferența. Cu pași mici, dar concreți putem promova și face schimbarea.”

Și în raionul Orhei a fost întâmpinată cu entuziasm inițiativa de a discuta în comunitate despre beneficiile viziunii comunitare în sănătatea mintală.

Galina Cotelea, directoare, Gimnaziul Jora de Sus, raionul Orhei:

„Acest eveniment e binevenit și chiar mă gândeam că la noi, în comuna aceasta mare, frumoasă, am avea nevoie de serviciile Centrului Comunitar, mai ales dacă vorbim de familiile migrante. Societatea nu este încă foarte bine pregătită pentru a interacționa cu persoanele cu probleme de sănătate mintală. Aceste lucruri trebuie învățate”.

Pentru experții din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, atelierele din cele 37 de comunități au constituit un prilej potrivit pentru a aduce informații din prima sursă despre politicile elaborate de instituie și recomandări utile pentru soluționarea problemelor concrete pe care le au oamenii în localitățile lor.

DSC_0569

Silvia Gherasim, Direcţia asistenţă medicală primară, urgentă şi comunitară, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale:

„Accesul populației la servicii este limitat, pentru că autoritățile publice locale nu sunt întotdeauna complet informate despre serviciile sociale, medicale. Respectiv, unele probleme rămân nerezolvate. Suntem optimiști că vom putea aduce serviciile mai aproape de persoanele cu dizabilități psiho-sociale, că vom reuși să prevenim instituționalizarea sau spitalizarea îndelungată prin tratament abil în comunitate. Acesta este unul dintre obiectivele  reformei – de a asigura persoanelor servicii calitative în acest sens.”

Unul dintre sloganurile definitorii al mișcării de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități este ”Nimic pentru noi fără de noi.” Urmând acest îndemn, atelierele de informare organizate în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA s-au bucurat de prezența și implicarea beneficiarilor serviciilor de sănătate mintală din raioanele pilot. Persoane cu dizabilități psiho-sociale au participat la ateliere și au împărtășit deschis istoriile lor de recuperare.

Parascovia M.,  beneficiară CCSM Orhei, voluntar:

„Poate e greu să depășești acest impediment, începutul poate fi greu, dar sunt bucuroasă că am făcut acest pas. Consider că asemenea evenimente sunt binevenite în localitățile din R. Moldova. Suntem implicați într-o lucrare foarte bună”.

Atelierele ”Servicii comunitare de sănătate mintală: aspecte multidisciplinare” în raioanele Soroca, Orhei, Cimișlia și Cahul s-au bucurat de prezența și implicarea a circa 400 de participanți. În baza necesităților de intervenție exprimate de fiecare comunitate în parte, a fost realizat un plan de acțiuni care urmează să fie implementat în viitorul apropiat. Astfel, activitățile de mobilizare comunitară ale proiectului moldo-elvețian MENSANA vor continua să se desfășoare în parteneriat cu membrii activi ai comunităților și persoanele cu dizabilități psiho-sociale.

 

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]