Profesioniștii din asistența medicală primară beneficiază de instruiri în domeniul sănătății mintale comunitare
În perioada 21 – 25 noiembrie, peste 100 de angajați din asistența medicală primară (AMP) au participat la un curs de instruire în domeniul sănătății mintale comunitare. Instruirile au fost organizate în scopul implementării proiectului ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
Pregătirile pentru acest modul de seminare au început încă în luna aprilie 2016, când 20 de formatori au fost la rândul lor instruiți de o echipă de experți internaționali cu certificare oficială, din Olanda, Elveția, Marea Britanie și din Republica Moldova. Aceștia au însușit noua metodologie de lucru cu pacienții, precum și modalitățile prin care îi pot ajuta pe medicii de familie să identifice la pacienții lor problemele de sănătate mintală în forme ușoare și moderate.
Instruirea angajaților din asistența medicală primară este vitală deoarece aceștia sunt primul punct de contact al pacienților, inclusiv cei cu probleme de sănătate mintală. În cadrul seminarelor, este fortificată capacitatea medicilor de familie în diagnosticarea formelor ușoare ale tulburărilor mintale. Totodată, medicii de familie deprind abilități de coordonare eficientă a cazurilor care le stau în competență, precum și referirea corectă și la timp a pacienților cu probleme de sănătate care le depășesc nivelul de expertiză.
Prima etapă a instruirilor a avut loc în luna octombrie, iar până la ora actuală peste 200 de medici de familie și asistente medicale au participat la seminarele dedicate sănătății mintale comunitare.
Pe parcursul a cinci zile, formatorii au lucrat în 5 grupe paralele la Chișinău și Soroca conform unui program divers și interactiv. Pe lângă cele mai des întâlnite tulburări de sănătate mintală, participanții au studiat metode de lucru noi, bazate pe comunicarea cu pacienții, identificarea și soluționarea necesităților persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Ion Coșciug, doctor, conferențiar universitar, formator al cursurilor de instruire AMP:
”Consider că e foarte important ca medicii de familie, asistenții și asistentele medicale din raioanele țării să fie implicați în reforma serviciilor de sănătate mintală. Sper ca astfel să se reducă stigmatizarea, iar persoana cu tulburări mintale să fie tratată cu demnitate și respect, fără a i se spune că ”și-a ieșit din minți”, că ”e nebun” sau să i se dea alte epitete denigratoare. În al doilea rând, sper să se reducă costurile, pentru că spitalizarea unui pacient costă mult mai mult decât asistența în ambulatoriu. De asemenea, sper că astfel în țara noastră se va dezvolta domeniul psihoterapiei.”
Lucreția Trofimov, medic de familie, IMSP Centrul de Sănătate Soroca, peste 30 de ani de experiență:
”Este prima oară când particip la cursuri de instruire în domeniul sănătății mintale și cele învățate aici îmi vor fi de mare folos în activitatea zilnică. Mai ales că acum s-a mărit cu mult numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Din circa 20 de pacienți pe care îi văd zilnic, 4 au probleme de sănătate mintală într-o formă ușoară sau agravată. Nu-i putem direcționa pe toți la medicul psihiatru, mai ales dacă e vorba de probleme limitrofe cum ar fi depresia sau anxietatea, problemele psiho-somatice. Dacă semnele de pericol sunt depistate la timp, putem lucra și noi cu acești pacienți. Mai ales că de cele mai multe ori anume noi, medicii de familie, îi cunoaștem și căpătăm încrederea oamenilor pe care îi avem în grijă.”
Aliona Cristalov, medic de familie, IMSP Centrul de sănătate nr. 1 Orhei, circa 10 ani de experiență:
”Sunt niște cursuri binevenite, fiindcă mai mult de jumătate din pacienții noștri acuză probleme psiho-somatice și asta explică ineficiența tratamentului medicamentos. Oamenii circulă din cabinet în cabinet și nu-și rezolvă problema fiindcă inițial nu a fost identificată problema de bază. De multe ori, pacienții se tem de psihiatru sau de psiholog. Le e mai ușor să vină la noi, chiar într-o stare de depresie ușoară, îți destăinuie o problemă pe care o au pe suflet. Datorită acestor instruiri, vom putea să acordăm ajutorul necesar în aceste cazuri.”
Cursurile de instruire în domeniul sănătății mintale comunitare pentru angajații din asistența medicală primară se organizează în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat la nivel local de IP Trimbos Moldova, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.