Subiectul anxietății, discutat în grupul de suport CCSM Soroca

 

A vorbi în mod deschis despre frică este un pas important pentru depășirea ei, consideră membrii grupului de suport din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) Soroca. Săptămâna trecută, aceștia au organizat un atelier de lucru despre tulburările de anxietate.

Potrivit psihologilor, frica, în limite normale, este o reacție de conservare a vieții, fiind poate cea mai importantă emoție pentru supraviețuire. Însă atunci când capătă forme patologice, aceasta blochează evoluția umană și chiar poate să distrugă vieți. Despre acest subiect au discutat membrii grupului de suport ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca. Beneficiarii au identificat principalele frici cu care se confruntă, simptomele și câteva soluții prin care să le depășească, menționând totodată cât de importante sunt suportul acordat de familie, precum și intervenția specialiștilor (psiholog, psihiatru).

După dezvăluirea celor mai mari frici personale (cum ar fi teama de: câini, șerpi, foc, păianjeni; izolare, întuneric, moarte etc.), fiecare participant, printr-un joc imaginar, le-a reprezentat pe o foaie, pe care apoi a făcut-o bucăți. Desigur, prin acest gest, toți cei prezenți la atelier au depășit simbolic frica, dar sentimentul de eliberare l-au simțit la propriu.

DSC_0374

 

Inga, beneficiară CCSM Soroca, expert de la egal la egal

”Participând la acest atelier, am dat dovadă de sinceritate și curaj. Toți avem frici, dar puțini discută despre ele. De exemplu, am putut în sfârșit să vorbesc deschis despre una dintre cele mai mari frici de-ale mele, care m-a chinuit vreo șapte ani. Împărtășind propria experiență cu alte persoane, îi ajut și pe alții să treacă peste fobii.”

yourimage (62)

 

Artiom, beneficiar CCSM Soroca, expert de la egal la egal

”De trei ani, mă confrunt cu frica de oameni necunoscuți. Dar azi am lăsat-o pe o foaie, pe care am rupt-o. Și am simțit o ușurare. Cred că încep să o depășesc. Apoi voi încerca să lucrez asupra mea așa încât să nu-mi mai fie teamă de singurătate și de întuneric.”

yourimage (64)

Eugenia, beneficiară CCSM Soroca

”Vreau să-mi depășesc frica mea cea mai mare, care mă chinuiește de peste douăzeci de ani. Când aveam nouă ani, casa familiei noastre a ars. De atunci, mi-e teamă de foc. Și chiar dacă am emoții puternice și îmi vine să plâng când îmi amintesc de acest lucru, știu că trebuie să vorbesc despre el.”

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Soroca oferă asistență psihosocială pentru circa 2600 de persoane cu probleme de sănătate mintală din raionul Soroca. Grupul de suport al beneficiarilor și-a început activitatea la finele anului 2016. Aici, persoanele cu dizabilități psihosociale se întâlnesc cel puțin o dată pe lună. Sunt organizate ateliere educaționale în domeniul sănătății mintale, activități terapeutice și artistice. 
toriaCondrat-300×2621.jpg”>toriaCondrat-300×2621-300×262.jpg” alt=”VictoriaCondrat-300×262″ width=”263″ height=”230″ />

Victoria Condrat, manager local, proiectul moldo-elvețian MENSANA

”Grupurile de suport din centrele comunitare pilot încep să susțină eforturile anti-stigma în domeniul sănătății mintale. Beneficiarii de la Soroca acumulează cunoștințele și deprinderile necesare pentru a-și apăra drepturile. Cu susținere din partea echipei centrului și a experților din proiect, grupurile de suport se dezvoltă treptat. În timp, sperăm ca persoanele cu probleme de sănătate mintală din Moldova să iasă din zona de umbră, recăpătându-și toate rolurile sociale și susținând alți semeni cu dificultăți similare.”

yourimage (63

Conform studiilor internaționale, grupurile de suport au câteva roluri fundamentale în procesul de recuperare:

  1. Aceștia înțeleg că nu sunt singuri.

Un grup de suport conectează persoana cu alți oameni care trăiesc experiențe similare. Chiar dacă fiecare membru se află într-o etapă diferită de recuperare, discuțiile în grup permit beneficiarilor să afle modalități noi de a face față dificultăților cu care se confruntă. Aplicarea altor metode poate fi utilă în viața cuiva. De asemenea, beneficiarii își împărtășesc greutățile cu oameni care ascultă și înțeleg, fără a judeca.

  1. Beneficiarii își pot exprima emoțiile.

Ședințele sunt platforme de discuții libere, unde membrii se simt siguri să împărtășească experiențele de recuperare, cu bune și cu rele

  1. Membrii învață modalități de a face față problemei de sănătate mintală.

De multe ori, persoanele aflate în recuperare sunt depășite de situație și sunt supuse unui înalt nivel de stres. Grupul de suport permite membrilor să împărtășească probleme, dar și soluții. Recuperarea este facilitată prin sfaturi de la alte persoane care au trecut prin aceeași experiență, tehnici oferite de specialiștii centrului.

  1. Beneficiarii pot ajuta alți oameni

Membrii care fac parte din grupul de suport de mai mult timp și ajung la o etapă avansată în procesul de recuperare pot ajuta persoane care abia trec prin aceeași experiență. Susținerea de la egal la egal are și impact terapeutic benefic, oferindu-i consilierului stare  de bine și împlinire.

  1. Găsirea speranței

E greu să treci în singurătate prin depresie, anxietate, disperare. Grupul de suport are funcția de a ajuta membrii să pornească și să rămână pe traseul de recuperare. Doar simpla acțiune de a împărtăși emoții și experiențe complexe altor oameni, fără prejudecăți, constituie un progres considerabil.

Grupurile de suport și activitatea consilierilor de la egal la egal sunt parte integră a modelului comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală. Toate centrele comunitare pilot din cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA (Soroca, Orhei, Cimișlia, Cahul) au inițiat și desfășoară activități în acest sens.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]