DECLARAȚIA EPA CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII MINTALE

 

Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului

10 octombrie 2019 – Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale pe care o celebrăm astăzi, pe lângă mesajele cheie transmise pe 10 septembrie, Asociația Europeană de Psihiatrie (EPA) și Asociațiile Naționale de Psihiatrie (ANP) se alătură campaniei OMS „40 de secunde de acțiune” pentru a spori nivelul de conștientizare a impactului imens al suicidului, ca problemă globală de sănătate publică, și a informa privind acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a preveni suicidul.

În fiecare an, aproape 800 000 oameni mor din cauza suicidului, ceea ce constituie o persoană la fiecare 40 de secunde. Suicidul este un fenomen global și se manifestă petot parcursul vieții. Pentru a preveni suicidul și tentativele de suicid pot fi întreprinse intervenții eficiente, bazate pe dovezi la nivel de populație, sub-populație și la nivel individual. Există indici precum că la fiecare adult care a murit prin sinucidere ar fi existat peste 20 persoane care au făcut o încercare de suicid.

În calitate de rețea europeană care reprezintă peste 80 000 profesioniști din domeniul sănătății din toată Europa, EPA își dorește să pună un accent special pe importanța instruirii personalului medical în subiecte legate de suicid și prevenirea suicidului.

Instruirea medicilor generaliști are un impact eficient asupra prevenirii suicidului. În rezultat, se îmbunătățește tratamentul depresiei și anxietății, calitatea îngrijirilor oferite și atitudinea față de suicid. După cum se indică în îndrumările EPA privind tratamentul și prevenirea suicidului, este necesară instruirea continuă a psihiatrilor, altor profesioniști din domeniul sănătății mintale și a medicilor  generaliști, inclusiv prin discuții despre problemele etice și cele juridice.

Prof. Marco Sarchiapone, președintele Secției EPA pentru suicidologie și prevenirea suicidului, afirmă că „dată fiind verosimilitatea mai mare ca pacienții care încearcă să se sinucidă să aibă contacte cu prestatorii de asistență medicală primară în luna anterioară tentativei de suicid, decât cu un specialist în sănătate mintală, în multe cazuri, medicii generaliști sau cei de la serviciile de urgență sunt cei care se confruntă cu tentative de sinucidere”.

Pentru a contribui la prevenirea suicidului, este necesară o instruire specifică, menită să perfecționeze abilitățile de diagnosticare și competențele de evaluare a ideației suicidare și a depresiei. Instruirea medicilor ar trebui să înceapă în timpul studiilor medicale și de rezidențiat, ținând cont de faptul că de atitudinea studenților medicali față de sinucidere depinde reacția terapeutică adecvată față de persoanele suicidare. Dincolo de rolul lor clinic în prevenirea sinuciderii, psihiatrii nu ar trebui să-și neglijeze rolul educativ și de instruire a tuturor profesiilor implicate în îngrijirea generală și psihosocială a pacienților, inclusiv medicii, specialiștii, asistenții sociali și asistenții medicali.

La nivel național, fiecare guvern ar trebui să integreze prevenirea suicidului în programele de instruire și educație pentru sectorul sănătății și nu numai. După cum a subliniat prof. Simavi Vahip, președintele Consiliului EPA al Asociațiilor Naționale de Psihiatrie, „este adevărat că ratele mortalității prin sinucidere variază de la o țară la alta, dar putem învăța multe unii de la alții prin schimburi de bune practici și în baza intervențiilor de succes, care dovedesc că investițiile în inițiativele de prevenire a sinuciderii pot salva vieți. Având în vedere acest lucru, Asociațiile Naționale de Psihiatrie ale EPA și-au asumat angajamentul puternic de promovare a sănătății mintale și de prevenire a suicidului la nivel de țară”.

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, EPA dorește să reamintească tuturor că bolile mintale sunt tulburări foarte răspândite (1 din 4 persoane suferă de o asemenea tulburare), care pot duce la suicid, dar care pot, de asemenea, fi diagnosticate și tratate bine. Astfel, recunoașterea și tratarea cauzelor care stau la baza suicidalității sunt cele mai eficiente metode de a salva viețile a 800 000 persoane în fiecare an și de a îmbunătăți calitatea vieții multor altora.

Note pentru editori:

  1. Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie, având obiectivul general de a spori nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală la nivel global și de mobilizare a eforturilor în sprijinul sănătății mintale. Această Zi Mondială le oferă actorilor din domeniul sănătății mintale oportunitatea de a vorbi despre munca lor și despre ce mai trebuie de făcut pentru ca îngrijirile de sănătate mintală să devină o realitate pentru oamenii din întreaga lume. Mai multe informații sunt disponibile pe portalul OMS.

 

  1. Asociația Europeană de Psihiatrie (EPA): cu membri individuali activi în 88 de țări și 44 Asociații Naționale de Psihiatrie membre, care reprezintă peste 80 000 psihiatri din Europa, EPA este principala asociație de psihiatrie din Europa. Activitățile EPA corespund intereselor psihiatrilor din mediul academic, științific și practic pe parcursul tuturor etapelor dezvoltării carierei.

EPA se ocupă de problemele psihiatriei și disciplinelor aferente și se axează pe îmbunătățirea îngrijirilor destinate persoanelor cu probleme de sănătate mintală, precum și pe dezvoltarea excelenței profesionale.

www.europsy.net

  1. Secțiunea EPA pentru suicidologie și prevenirea suicidului are ca scop îmbunătățirea cercetărilor în acest domeniu și transpunerea rezultatelor științifice în practica clinică. Secțiunea are o abordare biopsihosocială și implică o rețea internațională și multidisciplinară de cercetători și clinicieni.

https://suicidologysection.org/

  1. Pentru informații suplimentare, contactați:

Mari Fresu mari.fresu@europsy.net

Jana CHIHAI: jchihai@gmail.com

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]