Adicțiile sunt afecțiuni declanșate de consumul unei substanțe (droguri, tutun, alcool) sau desfășurarea unei activități, precum jocurile de noroc, care provoacă o plăcere temporară, însă pe termen lung generează o dependență nocivă atât pentru sănătatea persoanei afectate, cât și pentru viața ei socială și profesională. Vorbim despre adicție atunci când organismul tolerează efectele viciului în cauză, iar persoana caută să și-l satisfacă, crescând doza drogului sau a băuturii alcoolice consumate. În lipsa acelei substanțe, persoana poate intră în sevraj.  Adicțiile sunt declanșate, deseori, de probleme emoționale, iar persoana afectată le percepe ca pe o formă de compensare a nevoii nesatisfăcute. 

Sunt mai mulți factori de risc care pot duce la apariția unei adicții: factori genetici, prezenți atunci când unul dintre părinți e dependent de anumite substanțe, factori ce țin de sănătatea mintală, pe fondul unor stări de depresie sau anxietate, factori ce țin de utilizarea substanțelor de la o vârstă fragedă, factori de mediu sau de anturaj și șocurile emoționale din copilărie care, de asemenea, cresc sensibilitatea unei persoane față de adicții.

 

Alcoolismul

Denumit și etilism, alcoolismul reprezintă consumul exagerat de băuturi alcoolice, dar și dependența propriu-zisă de alcool, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare și maladiile oncologice. Dacă la bărbați alcoolismul e perceput ca un „refugiu“ din problemele de zi cu zi sau după unele decepții și șocuri emoționale, la femei această adicție se manifestă din pricina lipsei de satisfacție în familie, după divorțuri, pe fondul unor frustrări narcisiste sau în momente de declin personal, ori profesional. Persoanele care suferă de etilism riscă să dezvolte o serie de boli, precum cele hepatice, diverse forme de cancer ale aparatului digestiv, infecții bacteriene și encefalopatii.

 

Dependența de droguri

Această adicție apare în urma consumului de substanțe psihotrope specifice, care au ca efect tulburări de comportament și dorința acerbă a persoanei în cauză de a consuma drogul, pentru a experimenta aceste tulburări, pe o durată mai mare de timp.

Dependența de droguri se manifestă în două forme: dependență fizică și dependență psihică. În cazul dependenței fizice, persoana dependentă trece printr-o serie de tulburări fizice intense, ori de câte ori nu-și administrează substanța cu pricina. Dependența psihică se manifestă prin impulsul de a consuma în mod continuu acel drog, pentru stări temporare de plăcere sau reducerea unor stări de tensiune anterioare.

Oamenii care sunt dependenți de droguri prezintă o serie de simptome specifice: lipsa apetitului alimentar, pierderea rapidă în greutate, hiperemie conjunctivală, se îndepărtează de familie și prieteni, pentru a se alătura unui nou anturaj, de obicei fără a fi prezentat familiei, atenție scăzută asupra igienei personale și a înfățișării fizice, precum și o atitudine ostilă, uneori violentă.

Pentru reabilitarea oamenilor dependenți de droguri sunt disponibile o serie de programe de tratament cu sau fără internarea într-o instituție specializată, precum și educarea și informarea lor asupra efectelor nocive ale acestei adicții, astfel încât pe termen lung riscurile de recidivă să fie cât mai mici.