”Brunch pentru minte” este o platformă de informare și educație în domeniul sănătății mintale
Începând cu luna octombrie 2017, proiectul moldo-elvețian MENSANA organizează periodic evenimentul Brunch pentru minte. Este vorba de ateliere practice despre subiecte relevante și acute din sănătatea mintală, explicate într-un limbaj accesibil publicului larg, de către invitații psihiatri și psihologi.
Cea mai recentă ediție Brunch pentru minte s-a desfășurat pe 6 mai. Dr. psihiatru Jana Chihai a fost invitată să explice ce înseamnă și care este calea spre recuperare în tulburările de comportament alimentar.
Hrana este una dintre cele mai importante necesități fiziologice, reprimarea instinctului alimentar însemnând un potențial pericol pentru propria persoană de a dezvolta o anorexie sau o bulimie nervoasă. Participanții au aflat cum să deosebească anorexia, hiperfagia și bulimia, prima referindu-se la înfometarea persoanei din frica patologică de a se îngrășa, cea de-a doua – la ingurgitarea unor cantități mari de mâncare mai repede decât în mod normal, urmată de sentimentul de vină și de dezgust față de sine, iar cea de-a treia – la hrănirea în exces, urmată de provocarea vomei sau de utilizarea laxativelor. Potrivit specialiștilor, toate aceste tulburări de comportament alimentar prezintă probleme de sănătate mintală, incidența suicidului fiind mai mare în cazul persoanelor cu anorexie și bulimie.
Rodica Țurcan, agent comercial
„Particip la fiecare eveniment Brunch pentru Minte, pentru că îmi plac psihologia și psihiatria. Și mă bucur că acum, prin intermediul proiectului moldo-elvețian MENSANA, se desfășoară campania de conștientizare a populației cu privire la sănătatea mintală, deoarece domeniul acesta a fost ignorat o perioadă îndelungată.”
Victoria Coroban, jurnalistă
„Acest eveniment m-a ajutat să înțeleg termenii privind tulburările alimentare, cauzele acestora și cât de important este să apelăm la un specialist pentru prevenirea și depistarea lor. Nu cunosc persoane cu tulburări alimentare grave, dar cunosc oameni cu comportamente care ar putea să degenereze în astfel de tulburări. De exemplu, mâncatul compulsiv îl observ la multe persoane din jurul meu, inclusiv la mine uneori.”
Inga Armașu, freelancer
„Din păcate, tema tulburărilor alimentare e cunoscută de obicei doar prin policlinici, iar moldovenii nu prea se duc la doctor, fie din cauza prejudecăților, fie din cauza fricii etc. De aceea, cred că informarea publicului larg cu privire la această temă este mai atractivă fiind realizată departe de halatele albe, într-o ambianță relaxantă. Și eu mă număr printre persoanele care au înclinația de a mânca atunci când sunt nervoase, iar azi am aflat cum să fac față acestui comportament.”
Specialiștii în sănătate mintală subliniază că dacă acum câțiva ani tulburările alimentare afectau anumite categorii profesionale (balerine, modele, patinatori, atleți) și preponderent clasele de mijloc și din înalta societate, acum aceste tulburări au o răspândire mai largă, una dintre cauze fiind, pe lângă factorii genetici (50%), și promovarea exagerată în mase a cultului frumuseții. De multe ori, persoanele cu tulburări alimentare prezintă perfecționism exagerat și o stimă scăzută față de sine. Se întâmplă ca aceste probleme să apară în urma unor traume severe (abuz, violență, etc.). De aceea, anorexia și bulimia necesită tratamente complexe, care implică nu doar administrarea de medicamente, dar și psihoterapie atât individuală, cât și familială, consiliere nutrițională.
Jana Chihai, conferențiar universitar în psihiatrie, Catedra psihiatrie, narcologie și psihologie medicală a USMF „Nicolae Testemițanu”
„Din păcate, există multe greșeli în tratamentul tulburărilor de comportament alimentar, cum ar fi administrarea neurolepticelor, medicamente care cauzează și mai mari dezechilibre hormonale. Tulburările alimentare sunt complexe, acestea relaționând între ele. Adică, orice persoană cu anorexie poate să fie afectată și de bulimie. Deși obezitatea nu se încadrează în categoria tulburărilor de comportament alimentar, aceasta poate să determine comportamente nedorite. De pildă, frica de obezitate poate duce la o slăbire exagerată. În Moldova, se cunosc puține date despre tulburările alimentare. Probabil, aceasta se explică prin faptul că ele nu sunt atât de frecvente în țara noastră. Totuși, campaniile de prevenire oricum sunt necesare, căci se știe că acolo unde prevalența este mai mică, gravitatea poate fi mai mare.”
Statisticile arată că în 95% dintre cazuri, persoanele cu tulburări alimentare sunt de sex feminin, anorexia și bulimia debutând de obicei la vârste de 10-13 ani. Deși bărbații sunt afectați de ele mai rar, în cazul lor riscul de letalitate este mai mare. În orice caz, specialiștii ne atenționează să nu facem un cult din mâncare (și nici din frumusețe), dar să mâncăm din necesitate
Diana Guja, comunicatoare, ambasadoarea evenimentelor Brunch pentru minte:
”Conceptul Brunch pentru minte s-a născut dintr-o necesitate stringentă de informații documentate în domeniul sănătății mintale. Sunt subiecte care se discută prea puțin în Moldova, deși interesul publicului crește. Ne bucurăm că avem mereu săli pline. Mulțumim specialiștilor valoroși că acceptă să vină să vorbească despre problemele de sănătate mintală. Considerăm că toate schimbările în bine pornesc de la educație. Informarea corectă e un remediu foarte eficient împotriva prejudecăților. Dacă în sală avem cel puțin o persoană care a apelat la un specialist sau la un centru comunitar de sănătate mintală în urma celor ascultate, înseamnă că merită să continuăm cu îndrăzneală.”
Până acum, au avut loc cinci ediții ale atelierelor ”Brunch pentru minte” la Chișinău și Orhei. Specialiștii invitați au discutat despre sindromul burnout, depresia în perioada de sărbători, anxietate și tulburările de comportament alimentar. Accesul la evenimente este gratis, în limita locurilor disponibile. Amintim că toate activitățile și evenimentele din cadrul proiectului MENSANA se desfășoară datorită implicării instituției donatoare – Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
Articol de Tatiana Corcebaș-Onica
Fotografii de Sandu Tarlev