De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, vorbim despre investiții sustenabile
În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) se desfășoară în contextul unor schimbări considerabile parvenite ca rezultat al pandemiei COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății confirmă faptul că ultima perioadă a adus multiple provocări pentru întreaga omenire și estimează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în lunile și anii ce vor urma. Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt acum mai importante ca oricând. Astfel, sloganul propus de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintale în 2020 este ”Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.
Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt confirmat prin asumarea angajamentelor de către ţară la nivel internaţional. Totodată, reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova a fost concepută ca un proces de lungă durată, direcționat spre schimbări calitative și sustenabile la acest capitol.
Începând cu anul 2014, intervențiile de reformare se realizează în baza Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Cu un buget total de 8,2 milioane de franci elvețieni, proiectul se axează pe pilotarea serviciilor comunitare de sănătate mintală în patru raioane (prima fază: 2014 – 2018) și pe facilitarea reformei la nivel național (2018 – 2022). În cadrul reformei s-a pus accentul pe o viziune integrală a problemei de sănătate mintală de către serviciile medicale şi sociale, ceea ce favorizează continuitatea în cadrul procesului de reabilitare psihosocială şi incluziune socio-profesională al persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
În prezent, la nivel naţional activează 40 Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) în fiecare raion și municipiu. În supravegherea specialiștilor din CCSM se află 71086 persoane cu probleme de sănătate mintală. Pe parcursul anului 2019, în cadrul CCSM au fost asistați 214 904 persoane, din care 83,69 % repetat cu scop de diagnostic și tratament. Totodată, 5227 persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de zi, iar 3820 pacienți au fost asistați la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile.
În ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de apoape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane lei.
În contextul subiectului abordat la Ziua Mondială a Sănătății Mintale, pe 9 octombrie se va desfășura masa rotundă ”Investiții sustenabile în sănătatea mintală comunitară”. Evenimentul este organizat de Comisia parlamentară pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Biroului de Cooperare al Elveției, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și alții. Masa rotundă are scopul de a prezenta situația actuală din sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova, mecanismul de finanțare și investițiile curente. Totodată, a fost inițiată o discuție despre soluțiile de lungă durată pentru asigurarea accesului echitabil și calitativ al populației la serviciile comunitare de sănătate mintală.
De asemenea, centrele comunitare de sănătate mintală organizează în aceste zile activități de sensibilizare a populației și promovare a sănătății mintale. În contextul epidemic, evenimentele publice se desfășoară conform gradului de alertă stabilit în fiecare raion, în format online, în aer liber sau cu număr limitat de participanți.
Informații cheie:
– Aproape un miliard de persoane are o problemă de sănătate mintală și oriunde, oricine poate fi afectat.
– Depresia este una dintre cauzele principale de maladie și dizabilitate printre adolescenți și adulți.
– 1 din 5 copii și adolescenți are o problemă de sănătate mintală.
– Suicidul ia viețile a circa 800 000 de oameni în fiecare an – 1 persoană la fiecare 40 de secunde – și este a doua cauză de deces a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.
– Chiar dacă amploarea problemelor de sănătate mintală este considerabilă, se atestă un dezechilibru substanțial dintre cerere și ofertă pentru servicii în domeniu.
– Destul de puțini oameni în lume au acces la servicii de sănătate mintală de calitate.
– În țările cu venit mediu și mic, peste 75% dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală nu primesc deloc tratamentul necesar.
– Stigmatizarea, discriminarea și încălcarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală rămân a fi răspândite pe larg.
– În medie, țările lumii cheltuie mai puțin de 2% ale bugetelor anuale pentru domeniul sănătății mintale.
– Chiar dacă asistența de dezvoltare a sănătății mintale a crescut în ultimii ani, nu a depășit niciodată 1% din asistența pentru dezvoltare în sănătate.
– Sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova este constituit din 40 de centre comunitare de sănătate mintală (în toate raioanele și municipiile) și 3 spitale de psihiatrie (Chișinău, Bălți, Orhei). Pe lângă asta, sunt la etapa de formare secții psihiatrice în nouă spitale raionale de profil general.
– Centrele comunitare de sănătate mintală sunt situate pe lângă centrele de sănătate la nivel local, oferă servicii psihiatrice, psihologice, de asistență socială în mod accesibil, confidențial și gratuit.