Direcțiile strategice de dezvoltare în sănătatea mintală au fost prezentate la Orhei

 

Pe 12 aprilie la Orhei s-a desfășurat Dialogul de politici în sănătate mintală, cu genericul „Direcții strategice de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova”.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Ministerul Sănătății, Unitatea de implementare Trimbos Moldova și Consiliul Raional Orhei.

Reforma sistemului de sănătate mintală a fost inițiată în Republica Moldova în anul 2014, o dată cu semnarea memorandumului de cooperare dintre Ministerul Sănătății, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și organizația locală a Institutului de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda.

La scurt timp, Orhei a devenit raion pilot al proiectului, alături de Soroca, Cimișlia și Cahul.

Tudor Golub, președintele raionului Orhei:

”Nu ne temem de schimbări. Înțelegem că persoanele cu probleme de sănătate mintală merită să se bucure din plin de toate drepturile recunoscute de stat și tindem spre o societate incluzivă, unde diversitatea este apreciată și fiecare cetățean are șansa la o viață sănătoasă și împlinită.”

În cadrul proiectul MENSANA, raionul Orhei a beneficiat de multiple investiții și susținere extinsă pentru reformarea sistemului de sănătate mintală. Astfel, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei a fost renovat și dotat cu tot echipamentul necesar, specialiștii din sănătatea mintală și din asistența medicală primară au participat la instruiri extensive și aprofundate atât în țară, cât și peste hotare. Experți naționali și internaționali evaluează periodic activitatea Centrului, care monitorizează circa 3000 de beneficiari activi și pasivi din raionul Orhei.

Matthias Leicht, manager program Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și cooperare:

”Guvernul Elveției este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai sistemului de sănătate din Moldova și de peste 10 ani susține proiecte de reformă la nivel național. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare susține proiectul MENSANA deoarece reforma sistemului de sănătate mintală capătă o importanță majoră. Problemele de sănătate mintală constituie o povară grea pentru sistem și populație. Viziunea interdisciplinară și modelul comunitar de îngrijiri constituie răspunsul pentru un tratament eficient, dar și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Conform estimărilor oficiale, acest segment al populației este cel mai vulnerabil, discriminat, aflat în situații de risc de abuz și violență.”

Pentru a se bucura de o viață echilibrată și fără discriminare, persoanele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de o gamă largă de servicii coordonate, cu implicarea cadrelor medicale, psihologilor, dar și a asistenților sociali, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, etc. Colaborarea intersectorială este definitorie pentru reușita Programului național privind sănătatea mintală. Din acest motiv, o parte consistentă a agendei Dialogului de politici este dedicată aspectelor intersectoriale ale reformei serviciilor de sănătate mintală.

Tatiana Zatîc, șef direcție Asistență Medicală Primară Urgentă și Comunitară, Ministerul Sănătății:

”Direcțiile strategice de dezvoltare ale sistemului de sănătate mintală sunt incluse în documentul  Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”, elaborat de Ministerul Sănătății. Scopul Programului este să atingă ameliorarea sănătății mintale a populației prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală și creșterea funcționalității sistemului de acordare a asistenței psihiatrice, cu apropierea acestora de comunitate și respectarea drepturilor pacienților. ”

Printre succesele implementării modelului comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală la Orhei, se numără:

  • Diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală;
  • Echipa multidisciplinară (psihiatru, psiholog, asistent social, asistente medicale) care monitorizează starea pacienților, inclusiv prin vizite la domiciliu;
  • Micșorarea numărului de internări în Spitalele de Psihiatrie (de la 821 în 2015, la 344 în 2016), acordând preferință suportului în Centrul Comunitar;
  • Instruirea specialiștilor din asistența medicală primară. Acum, medicii de familie din raion pot depista precoce și chiar trata formele moderate ale anumitor tulburări mintale (depresie, anxietate) și pot prescrie tratament medicamentos (preparate antidepresante și anxiolitice).

Victoria Condrat, manager local MENSANA, director executiv Trimbos Moldova:

”Avem o colaborare frumoasă și fructuoasă cu echipa de la Orhei. Ca și raion pilot în cadrul proiectului, Orhei a reușit într-adevăr să devină un model de aplicare al modelului comunitar de sănătate mintală, unde beneficiarul are parte de tratament, suport, monitorizare a stării de sănătate în comunitate, alături de familie și cei dragi. Mulțumim mult partenerilor de la Orhei fiindcă au crezut că această reformă este posibilă atunci când părea doar un vis.”

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]