Dr. Rene Keet: „Interviul motivațional te ajută să înțelegi de ce și cum se schimbă oamenii“

 

Prezent pentru сâteva zile la Chișinău, Dr. Rene Keet, directorul Serviciului Comunitar de Sănătate mintală al GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) și expert în cadrul proiectului de Reformă a serviciilor de sănătate mintală în Moldova, a susținut, la sediul Trimbos Moldova, un seminar despre interviul motivațional și beneficiile aferente ca metodă abordată în procesul de lucru cu oamenii cu probleme de sănătate mintală. Această sesiune de instruire a fost organizată pentru echipa de formatori Trimbos.

Interviul motivațional este esențial în activitatea oricărui profesionist în sănătate mintală, deoarece îl ajută să-i ghideze pe beneficiari în procesul de schimbare a comportamentului în mai bine, îl ajută să mențină la un nivel înalt eficiența unui tratament, dar și în conversația de zi cu zi pe care o are cu beneficiarii.

„Esența interviului motivațional este că te ajută să întrebi constructiv de ce se schimbă oamenii și mai ales cum. În mod esențial, sănătatea mintală este despre schimbarea comportamentului și a modelelor disfuncționale. Toate prescripțiile medicamentoase, de activități sportive sau de nutriție duc la schimbarea de comportament. Medicația, sportul și nutriția duc la schimbarea de comportament. Mi-a plăcut faptul că formatorii Trimbos au fost deosebit de receptivi, au muncit foarte mult și au fost entuziaști pe toată durata seminarului“, a declarat Dr. Rene Keet.

Dr. Keet a precizat însă că procesul de implementare a reformei serviciilor de sănătate mintală în Moldova este în curs de desfășurare, cu atât mai mult cu cât personalul de specialitate se obișnuiește cu noua metodologie de lucru. „Cred că provocarea cea mai mare a reformei este schimbarea de paradigmă. Când apar unele dificultăți la nivel de comunitate, apare această tendință de a soluționa lucrurile în stilul vechi, mai familiar. E important ca echipele multidisciplinare să fie susținute într-un mod constructiv, printr-o  abordare motivațională“, a mai spus invitatul.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]