Educația în sănătate mintală poate preveni violența și hărțuirea la locul de muncă

 

În prima săptămână a lunii decembrie, proiectul moldo-elvețian MENSANA* organizează o serie de ateliere educaționale pentru sănătate mintală. Fiind adresate unor grupuri țintă diverse, atelierele pun în discuție problemele de adaptare, comunicare și incluziune ce pot apărea la locul de muncă.

 Este demonstrat că angajatorii ce creează și mențin un mediu de lucru favorabil pentru confortul psihologic al angajaților câștigă în productivitate și loialitate a membrilor echipelor lor.

Pe de altă parte, mai multe probleme de sănătate mintală pot surveni într-un mediu de lucru deficient. Printre acestea se numără sindromul de ardere profesională (burnout syndrome), depresia, anxietatea. La nivel global, sunt raportate frecvent dificultăți provocate de violență, bullying (hărțuire) și mobbing la locul de muncă, acestea având impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

img_web1

Pentru a oferi explicații despre cauzele acestor probleme și a explora soluții potrivite atât angajaților, cât și angajatorilor,  în perioada 2 – 4 decembrie la Chișinău se va afla experta Camelia Dragomirescu (România). Camelia Dragomirescu este psiholog clinician autorizat de Colegiul Psihologilor din România, psihoterapeut analist tranzacțional, formator internațional MENSANA.

Atelierele se vor desfășura conform următorului program:

  • 2 decembrie 2019, ora 14.00 – 17.00: eveniment public ”Întâlnirile MENSANA” cu tematica ”Sănătatea mintală la locul de muncă. Hărțuire și bullying”. Evenimentul se va desfășura la Universitatea de Stat din Moldova, blocul 2, aula 216 (str. Mihail Kogălniceanu, 65). Accesul este liber pentru toți doritorii, în baza chestionarului completat pe link http://tiny.cc/bswagz .
  • 3 decembrie 2019, ora 08.45 – 10.30: sesiune informațională ”Sănătatea mintală la locul de muncă”, pentru companiile private, membre ale asociației de afaceri ”Camera Americană de Comerț în Moldova”.
  • 4 decembrie 2019, ora 10.00 – 13.00: sesiune informațională ”Sănătatea mintală la locul de muncă”, pentru angajații din sectorul medical public la nivel național.

Evenimentele se desfășoară în contextul campaniei internaționale ”16 zile de activism împotriva violenței de gen”, cu tematica ”Muncă decentă pentru toți” ( https://16dayscampaign.org/about-the-campaign/). În iunie 2019, Organizația Internațională a Muncii (ILO) a adoptat Convenția și Recomandările privind oprirea violenței și hărțuirii împotriva femeilor și bărbaților în lumea muncii. Convenția stabilește un set uniform de standarde minime pentru a preveni, identifica și oferi despăgubiri în cazurile de violență bazată pe gen la locul de lucru. Articolul 1 al Convenției stipulează că termenii ”violență și hărțuire” în lumea muncii se referă la o serie de comportamente, practici și amenințări care au scopul, provoacă sau pot provoca daune fizice, psihologice, sexuale sau economice, inclusiv violența și hărțuirea pe bază de gen. Acum, statele membre ILO – inclusiv Republica Moldova – sunt încurajate să ratifice noua convenție și să asigure implementarea acesteia la nivel național.

imgweb2

Organizația Mondială a Sănătății menționează impactul economic semnificativ al depresiei și anxietății, care afectează productivitatea economică cu aproximativ 1 trilion de dolari americani pe an. De asemenea, se estimează că fiecare dolar american investit pentru recuperarea în cele mai frecvente tulburări mintale crește cu 4 dolari sănătate și productivitatea populației.

Atelierele dedicate sănătății mintale la locul de muncă se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liga Română pentru Sănătate Mintală, Camera Americană de Comerț în Moldova și Universitatea de Stat din Moldova.

*Proiectul MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.  La ora actuală, se desfășoară faza a doua a proiectului, ce cuprinde perioada 2018 – 2022.

 

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]