Experții de la egal la egal devin tot mai activi în societate

 

Tot mai multe persoane cu dizabilități psihosociale din Republica Moldova își cunosc drepturile și devin mai active în societate. Aceasta este una dintre concluziile ședinței lunare „Modele de promovare a activității experților de la egal la egal”, care s-a desfășurat recent în orașul Cahul, în cadrul proiectului moldo-elvețian „MENSANA – Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Ședința a adunat circa 25 de oameni cu probleme de sănătate mintală din cele patru raioane pilot ale proiectului (Soroca, Orhei, Cimișlia și Cahul), precum și din Chișinău și Bălți. Participanții sunt incluși într-un program de instruire și mentorat pentru a deveni experți de la egal la egal. În țara noastră, această noțiune a apărut recent în domeniul sănătății mintale și implică o viziune bazată pe respectarea drepturilor omului, în mod special pe principiul de incluziune socială. Mai exact, persoane cu probleme de sănătate mintală, aflate în recuperare, obțin statutul de expert după ce sunt instruite periodic în cadrul ședințelor de lucru moderate de medici, asistenți sociali, consultanți în domeniul drepturilor omului etc. Scopul final al unui expert de la egal la egal este să lucreze cu persoane care se confruntă în prezent cu probleme de sănătate mintală, pentru a împărtăși experiențe, a-i susține și a-i ghida pe parcursul tratamentului.

yourimage (64

Eugenia, 57 de ani, beneficiară Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Soroca

„Ne-am adunat aici ca să motivăm persoanele cu dizabilități mintale din raionul Cahul să ni se alăture în efortul nostru comun de a schimba felul în care suntem văzuți de societate. Dacă vom fi mai uniți prin dorința de a ni se respecta drepturile, vom duce o viață normală, la fel ca și toți ceilalți oameni, concentrată pe lucruri frumoase, nu pe boală.”

yourimage (68

Elena, 69 de ani, beneficiară Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Orhei 

„Toate cunoștințele pe care le dobândesc în cadrul ședințelor le împărtășesc semenilor mei. Le povestesc despre activitățile noastre din cadrul Centrului, spunându-le că nu sunt singuri în dificultatea lor și că

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]