Expoziția ”Merit să fiu apreciat” s-a desfășurat cu susținerea proiectului moldo-elvețian MENSANA

 

În ajunul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat expoziția cu vânzare a lucrărilor manuale create de persoane cu dizabilități „Merit să fiu apreciat”.

Circa 150 de persoane cu dizabilități și-au demonstrat abilitățile de a crea lucrări manuale, de a oferi master-class-uri, de a cânta și dansa, în cadrul expoziției susținute de proiectul moldo-elvețian MENSANA.

Evenimentul are drept scop promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități și sensibilizarea societății referitor la potențialul acestora și la necesitatea incluziunii sociale, educaționale și profesionale a acestora.

În deschiderea evenimentului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că persoanele cu dizabilități trebuie să fie parte a societății, iar astfel de acțiuni sunt foarte importante atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru întreaga societate, deoarece contribuie la sensibilizarea asupra multiplelor roluri active pe care le pot avea persoanele cu dizabilități în comunitate.

Stela Grigoraș, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova:

 „Cu fiecare an, mă conving tot mai mult că reușim să spargem stereotipurile, că societatea noastră a devenit mai deschisă, că acțiunile noastre nu sunt în zadar și persoanele cu dizabilități, încet dar sigur, devin parte a societății”, a subliniat dna ministru.

La eveniment, a participat și un grup de beneficiari ai Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din Soroca și Orhei, raioane pilot ale proiectului moldo-elvețian MENSANA. Printre aceștia se numără Cecilia Griza care a prezentat lucrări din șervețele de hârtie, iar Artiom Roșca  – icoane brodate din mărgele.

Cecilia Griza, beneficiară CCSM Orhei:

„Am adus la expoziție lucruri manuale, făcute de mine, împreună cu echipa CCSM. Când te afli într-o stare de stres, te ocupi cu așa ceva și-ți trece toată furia. E foarte plăcut. Munca ajută să treci peste probleme – când te concentrezi la lucrul manual, totul trece, ca și cum așa și ar trebui să fie. Pentru prima dată, am stricat multe șervețele din hârtie, pentru că nu-mi ieșea lucrarea. Acum le fac mai ușor. Îmi ia cam trei ore o lucrare, pe când la început îmi lua șapte-opt ore pentru un nufăr”.

Artiom Roșca, beneficiar CCSM Soroca:

„Sunt din Soroca. Fac aceste lucrări din ianuarie 2017. Unele lucrări le pot face într-o săptămână, altele în două sau chiar mai mult timp. Am învățat asta la Centrul Comunitar. Mi-au arătat și mi-a plăcut, mă liniștește. Acum, a devenit hobby-ul meu. Mă ajută să mă concentrez la altceva, decât starea mea de sănătate. Mă bucur foarte mult că atâta lume a văzut aici lucrările mele. Mai mult decât atât, astăzi am reușit și să vând două lucrări. Asta înseamnă că voi putea să procur materiale pentru a realiza alte idei pe care le am.”

În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să admire și să achiziționeze lucrări manuale croșetate, brodate, sculptate, artizanat, cioplite în lemn și chiar de cofetărie. Persoanele cu dizabilități au oferit vizitatorilor master-class-uri privind modul de confecționare a acestor lucrări, au făcut poze, au interacționat și au discutat.

Vizitatorii au apreciat exponatele și munca depusă pentru a le crea. Totodată, au spus că sunt gata să revină la un asemenea eveniment.

Veronica Zoreva, vizitatoare a expoziției:

 „Este o expoziție foarte bună, sperăm că se va repeta din an în an, dar poate și mai des. Noi suntem pentru prima dată aici. Sunt lucrări foarte frumoase, și cât vom putea, vom susține. Persoanele cu dizabilități au tot dreptul să fie parte integră a comunității noastre.”

Ina Scatîcaeva, vizitatoare a expoziției:

„Nimic nu le înlătură acestor oameni capacitățile și talentele pe care le au. Asta ne face pe noi să-i admirăm. Îmi pare bine că am venit aici și am văzut cât de talentați sunt oamenii în țara noastră. Fiecare om care creează, o face poate pentru sine, sau pentru alții. Acest eveniment e o posibilitate de a arăta altora, totuși, ce pot face oamenii”.

3r

Expoziția ”Merit să fiu apreciat” este la a VI-a ediție și a fost organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea Ambasadei Austriei în Republica Moldova, Asociației Lumos Moldova, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Proiectului moldo-elvețian ”MENSANA – Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]