Formatorii Trimbos vor instrui 1.000 de medici de familie din țară cum să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală în forme ușoare

 

20 de formatori vor pregăti 1.000 de medici de familie și asistente medicale, din Republica Moldova, în cadrul Programului de instruire a medicilor de familie și asistentelor medicale din sectorul Asistenței Medicale Primare. Acest program are loc în contextul realizării proiectului “Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din Republica Moldova” implementat de Institutul Trimbos (Institutul Național de Sănătate Mintală și Adicţii din Olanda). Proiectul este finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Viitorii formatori sunt instruiți de o echipă de experți internaționali, cu certificare oficială, din Olanda, Elveția, Marea Britanie și din Republica Moldova. Aceștia și-au însușit deja noua metodologie de lucru cu pacienții, precum și modalitățile prin care îi pot ajuta pe medicii de familie să identifice problemele de sănătate mintală în forme ușoare și moderate, la pacienții lor.

În cadrul sesiunilor de training, care au avut loc în intervalul 18-22 aprilie, la sediul Trimbos Moldova și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, participanții au exersat tehnici noi de intervievare a beneficiarilor, precum și diferite scenarii care se pot ivi în cadrul consultațiilor pe care le oferă.

Prof. Ghenadie Curocichin, consultant superior în domeniul asistenței medicale primare, în cadrul Trimbos Moldova: „Acest training este menit pregătirii instruc

torilor medicilor de familie. Dânșii sunt primul punct de contact al pacienților, inclusiv cei cu probleme de sănătate mintală. Prin proiectul pe care îl desfășurăm, fortificăm capacitatea medicilor de familie în diagnosticarea formelor ușoare ale problemelor de sănătate mintală. Totodată, medicii de familie se vor familiariza cu conduita cazurilor care le stau în competență, precum și referirea corectă și la timp a pacienților cu probleme de sănătate care le depășesc nivelul de expertiză“.

Dr. Rene Keet, expert în cadrul proiectului „Suport pentru reforma a serviciilor de sănătate mintală în Moldova“: „Medicii de familie sunt parteneri foarte importanți pentru reușita proiectului «Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova». E important să ne gândim la ce va fi peste opt ani, când vom avea medici de familie pregătiți într-atât de bine încât se vor simți confortabil și siguri pe ei să trateze pacienți cu probleme de sănătate mintală în forme ușoare și moderate. Medicii de familie trebuie să știe că nu sunt singuri în acest demers. Pregătirea medicilor de familie e un bun pas spre integrarea echipelor de sănătate mintală comunitară și a medicilor de familie“.

Psih. Raluca Nica, directorul executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală: „Nu-i ușor să accepți să lucrezi cu o abordare ce pare dificilă la început. Însă dacă medicii de familie vor primi informații despre o depresie, o anxietate sau despre autismul la copii, care sunt tulburări frecvente și dacă ne uităm la prevalența internațională, vor înțelege că o bună parte din pacienții dumnealor se confruntă deja cu aceste probleme. De exemplu, orice pacient care suferă de diabet este un potențial pacient care face, ca și complicație, o depresie“.

Angela Vatamaniuc, Șef Secție Medicină de Familie la Clinica Universitară de Asistență medicală primară:  „Aceste traininguri sunt foarte binevenite, cu atât mai mult cu cât ne ajută în activitatea noastră. Dacă anterior, în timpul consultației, scriam foarte mult în loc să fim atenți la pacient, acumtoată atenția este asupra pacientului pe care îl avem în cabinet. Sunt de părere că 80% din procesul de diagnosticare e realizat din comunicarea cu pacientul și 20% din investigațiile de specialitate“.

Olesea Harabajiu, asistentă medicală în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Bălți: „Pentru mine aceste instruiri sunt o provocare în contextul unei teme actuale în profesia noastră. Mă refer aici la sănătatea mintală. Am fost plăcut surprinsă de nivelul înalt al trainerilor și de faptul că în grupul nostru sunt și medici psihiatri, dar și medici de familie. Sesiunile de instruire mă ajută să fiu mai empatică cu beneficiarul. Să intru în esența problemei. Dacă până acum am fost învățați să ne concentrăm atenția pe boală, conform noii metodologii de lucru pacientul trebuie să fie de fapt în centrul atenției noastre“.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 1.647 de medici de familie. În raioanele pilot ale proiectului „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, cei mai mulți medici de familie sunt la Cahul, în număr de 50. Urmează raionul Orhei, cu 42 medici de familie, Soroca, cu 40 medici de familie și Cimișlia, cu 27 medici de familie.

Numărul asistentelor medicale din medicina de familie care își desfășoară activitatea în țara noastră, conform statisticilor Ministerului Sănătății, este de 4.526. Conform repartizării din raioanele pilot ale proiectului, cele mai multe asistente sunt la Soroca – 171, urmează Cahul – 169 de asistente medicale, Orhei – 168 de asistente și Cimișlia – 77 de asistente.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de patru ani, până în 2018.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]
 
torii-Trimbos-vor-instrui-1.000-de-medici_3.jpg" />