INTERVIU Psih. Raluca Nica, Liga Română pentru Sănătate Mintală: „Orice pacient care are diabet este un potențial pacient care face, ca și complicație, o depresie“

 

1.000 de medici de familie și de asistente din medicina primară urmează să beneficieze de instruiri specializate astfel încât să poată gestiona eficient problemele de sănătate mintală ale pacienților pe care îi au la evidență. Psihologul Raluca Nica – directorul executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală ne-a vorbit despre experiența medicilor de familie din România în acest domeniu, precum și despre ceea ce vor avea de făcut medicii de familie din țară noastră, pentru a-și trata cu succes pacienții.

Medicii de familie urmează să fie pregătiți pentru a trata problemele de sănătate mintală în forme ușoare. De ce această abordare?

Una dintre componentele importante ale proiectului „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este componenta de asistență primară. Este o componentă extrem de importantă prin prisma faptului că prima verigă prin care trec pacienții este cea a medicului de familie, care fie îi poate trata el însuși, fie îi poate referi către un specialist, în funcție de severitatea cazului. Prin aceste traininguri urmărim să îi susținem pe medicii de familie din Moldova să recunoască mai ușor și mai repede problemele de sănătate mintală cu care se confruntă pacienții, fie ele de sine stătătoare, fie ca și co-morbidități ale altor probleme somatice. Asta ne va ajuta pentru că în mod evident o problemă de sănătate mintală, ca și co-morbiditate la o problemă de sănătate somatică, nu face decât să complice lucrurile, să lungească vindecarea și uneori chiar poate să o amâne sau să apară alte simptome inexplicabile, cum le spunem noi. Din cauza aceasta ne uităm foarte atent la aceste probleme pentru că implicit aduc cu ele costuri destul de ridicate, pe care putem să le evităm.

Ce presupune un tratament de sănătate mintală, comparativ cu alte tratamente prescrise de către medicul de familie?

Acest tratament nu este unul tipic. Trebuie luat pe perioade îndelungate. Un asemenea tratament își face efectul cam în două-trei săptămâni. De îndată ce pacientul începe să se simtă mai bine, acesta consideră că problema s-a rezolvat și întrerupe tratamentul. Ceea ce, dacă ne gândim la problema economică, nu face decât să ne crească costurile.

Cum ne poate ajuta medicul de familie?

Există multiple unghiuri din care medicul de familie ne poate ajuta. După ce va trece cu succes sesiunile de instruire, va putea face o identificare cât mai precoce a problemelor de sănătate mintală de genul unei psihoze și referirea acestora către serviciile de asistență secundară sau terțiară. În mod evident, cu cât mai repede e depistată și tratată problema de sănătate mintală la debut, cu atât mai bun e prognosticul de remitere pe o perioadă mai lungă.

INTERVIU Dr. Rene Keet: „Nu există sănătate fără sănătate mintală. Sănătatea mintală face parte din activitatea medicului de familie“

Putem face o comparație între medicii de familie din România și cei din Moldova, din perspectiva abordării problemelor de sănătate mintală?

În principiu, medicul de familie nu e obișnuit să lucreze cu pacientul psihic. În România, cel puțin, nu are drept de prescriere al preparatelor antidepresive și antipsihotice. De cele mai multe ori trimite pacientul asupra căruia este o suspiciune de diagnostic, către medicul specialist. Din păcate, stigma atașată serviciilor specializate de psihiatrie face ca nu toți pacienții să ajungă în aceste servicii. Pacientul nu se mai întoarce la medicul de familie, dar nu merge nici la specialistul în sănătate mintală. Cumva îl pierdem pe drum. Și probabil în momentul acutizării situației, el va ajunge în serviciile terțiare de îngrijire, respectiv la spital.

În urma trainingurilor oferite de Trimbos, medicii de familie din Moldova vor fi cu un pas înaintea celor din România?

Sunt deja, prin faptul că medicii de familie din Moldova au drept de prescriere a medicației antidepresive. Cât de mult folosesc acest drept de prescriere, nu putem spune acum. Ceea ce am înțeles, din discuțiile avute cu medicii de familie, este că în general se feresc să trateze pacienții psihiatrici. Indiferent dacă severitatea cazului e ușoară, medie sau severă, ei referă către serviciile secundare sau terțiare de îngrijire. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple mai puțin, pentru că în mod evident aceste servicii ne costă mai mult decât serviciile de medicină primară.

Prin prisma acestui fapt, numărul cel mai mare de specialiști pe care îi vom instrui va fi cel al medicilor de familie și asistentelor de medici de familie, pentru a-i învăța să recunoască repede tulburările mintale și să trateze acolo unde e cazul. În total vor fi instruite 1.000 de persoane.

torii-trimbos-vor-instrui-1-000-de-medici-de-familie-din-tara-cum-sa-diagnosticheze-si-sa-trateze-problemele-de-sanatate-mintala-in-forme-usoare/” target=”_blank”>Formatorii Trimbos vor instrui 1.000 de medici de familie din țară cum să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală în forme ușoare

Ce dificultăți ar putea întâmpina medicii de familie, dacă ne gândim la adaptarea lor la noua metodologie de lucru?

Nu-i ușor să accepți să lucrezi cu un segment care pare dificil la început. Însă dacă medicii de familie vor primi informații despre o depresie, o anxietate sau despre autismul la copii, care sunt tulburări frecvente, dacă ne uităm la prevalența internațională, vor înțelege că o bună parte din pacienții dumnealor se confruntă deja cu aceste probleme. Orice pacient care are diabet este un potențial pacient care face, ca și complicație, o depresie. Sper din tot sufletul ca dumnealor să identifice și în familiile dumnealor și în prietenii pe care îi au persoane care au nevoie de acest sprijin pentru tulburări psihice și care pot fi ușoare, moderate, mai rar cele severe. Și care pot fi tratate cu medicamente de ultimă generație și cu efect destul de bun.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]