Medicii de familie din Republica Moldova vor putea trata și pacienții care suferă de boli mintale

 

În curând, medicii de familie din Republica Moldova ar putea trata depresia și alte afecțiuni psihice, la fel ca orice alte boli din aria lor de expertiză. Acest subiect a fost discutat ieri, la Ministerul Sănătății, în cadrul Atelierului de lucru „Medicina bazată pe dovezi în depresie și schizofrenie în asistența medicală primară și specializată. Elaborarea ghidurilor clinice în Republica Moldova“.

 

Atelierul a fost condus de către Dr. Ionela Petrea – Directorul Departamentului Dezvoltare Internațională a Serviciilor de Sănătate Mintală din cadrul Institutului TRIMBOS din Olanda și Octavian Grama – Viceministrul Sănătății.

La sesiunile de lucrări au participat Matthias Leicht – Senior Programme Manager în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Victoria Condrat – Directorul Executiv al Instituției Private TRIMBOS Moldova, Psih. Danielle van Duin și Dr. Laura Shields – Institutul TRIMBOS (Olanda),  Prof. Peter Verhaak și Dr. Wienke Boerma -l Institutul NIVEL (Olanda), Dr. Karel Kraan – Luzerner Psychiatrie (Elveția), Psih. Drd. Raluca Nica – Directorul Executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală, precum și reprezentanți ai instituțiilor spitalicești din Chișinău și din țară.

 

Specialiștii au discutat despre cele mai moderne practici internaționale de prevenire și tratare a psihozei, reintegrarea în comunitate a oamenilor care suferă de probleme de sănătate mintală, precum și implementarea noilor ghiduri clinice pentru integrarea serviciilor de sănătate mintală în medicina de familie.

Matthias Leicht, SDC: „Am văzut cu ochii mei ce înseamnă pentru o persoană să fie abuzată din cauza practicilor învechite de sănătate mintală. Prin abordarea comunitară a sănătății mintale pot fi făcute multe lucruri pentru a îmbunătăți substanțial serviciile din acest domeniu“.

Dr. Ionela Petrea, Institutul Trimbos (Olanda): „Depresia e cea mai prevalentă boală psihică din Moldova. Dacă tratamentul va fi acoperit doar de psihiatru și nu și de medicul de familie, niciodată nu vom reuși să acoperim nevoia de îngrijiri. Pe de-o parte, e mai ușor pentru pacient să abordeze medicul de familie. Pe de altă parte, ca sistem de sănătate nu ne permitem să transferăm către serviciile specializate tot ce ține de sănătatea mintală. În țările care au această abordare implementată, printre care Olanda, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Finlanda și Franța, se observă o îmbunătățire a tratamentului, iar gradul de satisfacție al beneficiarilor este foarte mare“.

Dr. Wienke Boerma, Institutul NIVEL (Olanda): „Medicina de familie este în centrul serviciilor comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova. Pacienții se vor putea adresa medicilor de familie, cu întrebări ce țin de sănătatea lor mintală, iar ulterior vor putea fi îndrumați către specialiști“.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, medicii de familie din 95% din țările europene oferă consultații pacienților care suferă de probleme de sănătate mintală, în 86% dintre statele europene medicii de familie fac diagnosticări și tratează bolile frecvente de sănătate mintală, iar în 74% dintre țările europene medicii de familie identifică și consultă pacienții care suferă de boli mintale în stadii avansate.

 

Atelierul de lucru „Medicina bazată pe dovezi în depresie și schizofrenie în asistența medicală primară și specializată. Elaborarea ghidurilor clinice în Republica Moldova“ a fost organizat în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“.

Proiectul este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.

 

Pentru informații suplimentare:

Andrei Rizescu

Communications & Anti-Stigma Advisor, TRIMBOS Moldova

Tel: +373 78 803 020

E-Mail: andrei.rizescu@trimbos.md

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]