Proiectul moldo-elvețian MENSANA facilitează cooperarea dintre centrele comunitare de sănătate mintală și serviciile sociale

 

Viziunea multidisciplinară este crucială pentru recuperarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală. De multe ori, beneficiarii serviciilor comunitare se confruntă cu dificultăți de ordin social, care îi apasă și au efecte negative asupra sănătății lor.

În acest context, proiectul moldo-elvețian MENSANA a organizat recent o ședință de lucru cu specialiștii serviciilor sociale din Cahul, unul din cele 4 raioane pilot implicate în reformarea servciilor de sănătate mintală din Moldova.

Olivia Ceban, coordonator Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Cahul

”De exemplu, avem beneficiari care ne roagă să îi referim spre internare la Spitalul de Psihiatrie pe timp de iarnă. Aceste doleanțe nu vin dintr-o necesitate medicală. Starea lor de sănătate este stabilă, poate chiar în evoluție pozitivă. Pur și simplu, nu au lemne de foc sau nu au o locuință pregătită pentru sezonul rece. Acesta nu este motiv pentru a fi internați la spital.”

Problemele de acest ordin pot fi soluționate doar printr-o colaborare fructuoasă a echipelor Centrelor Comunitare de sănătate mintală cu serviciile sociale la nivel local.

Cristina Nestor, consultant MENSANA în asistență socială:

”Mă bucur mult că am avut parte de un dialog deschis cu colegii de la Cahul. Avem un scop comun: incluziunea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Mulțumim mult echipei DASPF Cahul pentru ospitalitate și disponibilitatea de a colabora.”

În cadrul ședinței de lucru, a fost prezentată reforma sistemului de sănătate mintală aflată în plină desfășurare. S-a discutat despre servicii accesibile și integrate. De asemenea, au fost abordate și dezbătute cazuri concrete când bunăstarea unor persoane cu probleme de sănătate mintală poate fi asigurată doar prin eforturi consolidate ale serviciilor medicale cu cele sociale.

Lilia Moraru, șef Direcție asistență socială și protecție a familiei Cahul:

”Suntem deschiși spre cooperare, deoarece cu toții ne dorim ca beneficiarii noștri să fie în siguranță, să aibă o viață împlinită, cu respectarea tuturor drepturilor care le sunt asigurate de către stat.”

În cadrul proiectului MENSANA, desfășurat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare sunt planificate sesiuni de instruire în sănătate mintală comunitară pentru toți specialiștii serviciilor sociale din cele 4 raioane pilot (Soroca, Orhei, Cimișlia, Cahul).

Raionul Cahul are o populație de aproape 125 de mii de locuitori, cu o prevalență a problemelor de sănătate mintală de circa 2557 de persoane.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]