Psihiatrii din patru raioane au început instruirea privind serviciile de sănătate mintală comunitară în Republica Moldova

 

Astăzi a fost inițiat programul de instruire a specialiștilor din serviciile de sănătate mintală comunitară din raioanele Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul de către experți în sănătate mintală comunitară din Olanda, Elveția și România. Trainingurile au loc în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, implementat de Instituția Privată TRIMBOS Moldova, NIVEL Institute, Liga Română de Sănătate Mintală și Ministerul Sănătății și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

În cursul acestei zile a fost deschis programul de instruire a mai multor specialiști în psihiatrie din țară, în vederea implementării serviciilor de sănătate mintală în comunitate. La eveniment au fost prezenți Secretarul de Stat Nicolae Jelamschi, Președintele Comisiei de Specialitate în Sănătate Mintală a Ministerului Sănătății, Mihai Hotineanu, Șefa Direcției asistență medicală primară din cadrul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc și Managerul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, Ionela Petrea.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Nicolae Jelamschi, Secretar de Stat: „Proiectul de îmbunătățire a serviciului de sănătate mintală este un deziderat în implementarea reformelor, care ne va ajuta să elaborăm acel cadru legal, să facem acele transformări și să implementăm acele măsuri care vor eficientiza domeniul sănătății mintale comunitare din Moldova. În acest context, pe lângă măsurile întreprinse, la minister a fost aprobat programul de implementare a proiectului în patru raioane pilot. Aceste raioane întrunesc toate condițiile necesare pentru dezvoltarea acestui nou tip de serviciu în comunitate, care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu probleme de sănătate mintală“.

Mihai Hotineanu, Președintele Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății: „Din ordinul Ministrului Sănătății, în țară au fost deschise 27 de centre comunitare de sănătate mintală și secții de psihiatrie cu câte 7-8 paturi. În decursul anului 2014 au fost tratați în centrele de sănătate mintală în jur de 4.000 de pacienți. Punem acum un accent important pe serviciul ambulatoriu și pe trecerea la cele trei nivele de reglementare a psihiatriei comunitare, care constau în conlucrarea cu medicina primară, deschiderea de centre comunitare de sănătate mintală și asistența spitalicească în cadrul medicinei generale“.

Ionela Petrea, Managerul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“: Astăzi am dat startul unui nou mod de lucru prin care vom optimiza cadrul legislativ, mecanismele de finanțare și activitatea specialiștilor la nivel comunitar, în cele patru raioane selectate: Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul“.

Ghenadie Vieru, medic coordonator al Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca:  „Situația sănătății mintale în Soroca e deplorabilă. Sperăm că, cu ajutorul acestui proiect și a cursurilor de pregătire organizate de experții Trimbos din Olanda, să putem avea rezultate mai bune, în acord cu normele europene“. 

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului Medicilor de Familie din Cahul: „Avem trei psihiatri la aproximativ 2.100 de pacienți cu probleme de sănătate mintală din raionul Cahul. Prin implementarea metodologiei de oferire a asistenței multidisciplinare la domiciliu, cu ajutorul Administrației Publice Locale, munca noastră va fi mult eficientizată. Dacă până acum psihiatrii noștri puteau supraveghea circa 10% dintre pacienții cu boli mintale, echipele multidisciplinare vor putea lărgi foarte mult numărul de pacienți luați sub supraveghere“. 

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.

 

Instituția Privată TRIMBOS Moldova este organizația locală a Institutului de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda. Împreună cu Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, TRIMBOS formează consorțiul internațional care se ocupă de implementarea Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“. Proiectul este susținut financiar de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

 

 

 

Pentru informații suplimentare:

Andrei Rizescu

Communications & Anti-Stigma Advisor, TRIMBOS Moldova

Tel: +373 78 803 020

E-Mail: andrizes@gmail.com

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]