S-a lansat a doua fază a Cursului de instruire în domeniul sănătății mintale comunitare

 

Specialiști din întreaga țară participă la Cursul de instruire privind sănătatea mintală comunitară. Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat de Trimbos Moldova.

143 de angajați din domeniul sănătății mintale din 28 de raioane sunt instruiți concomitent la Chișinău, Bălți, Comrat și Cimișlia. Pe parcursul a 7 luni, participanții vor învăța să aplice metode avansate de consiliere, informare și tratament. Programul educațional ajută specialiștii locali să-și revizuiască metodele de lucru, să aplice tehnici noi și să-și schimbe viziunea față de utilizatorii serviciilor de sănătate mintală.

Mai exact, profesioniștii din domeniul sănătății și asistenței sociale învață să colaboreze cu beneficiarii lor de la egal la egal pentru un tratament eficient și integrarea ulterioară a acestora în comunitate.

Victoria Condrat, coordonator de proiect, Trimbos Moldova:

”În mod tradițional, persoanele cu probleme de sănătate mintală s-au aflat la marginea societății. Acestea au fost izolate  în spitale și instituții de tip închis și foarte rar li s-a oferit șansa să se recupereze și să-și refacă viața.

La inițiativa Ministerului Sănătății și în colaborare cu partenerii noștri, promovăm un  model comunitar și incluziv al serviciilor de sănătate mintală. În acest context, este crucială buna instruire a profesioniștilor din domeniu. Pentru beneficiarii serviciilor de sănătate mintală, situația se va îmbunătăți doar printr-un parteneriat eficient cu echipele de specialiști. Doar împreună cu medicii, asistenții medicali și sociali putem oferi ajutor vital unor oameni care suferă chiar acum, în singurătate și tăcere.”

 Grigore Garaz, psihiatru-psihoterapeut, asistent universitar USMF ”N. Testemițanu”, formator Trimbos Moldova:

”Datorită pregătirii exhaustive din cadrului cursului de instruire, persoanele cu probleme de sănătate mintală nu vor mai fi beneficiari pasivi, fără putere de decizie asupra propriilor lor vieți, ci participanți activi la intervenția care se planifică și se implementează de către serviciile comunitare de sănătate mintală. Abordăm diverse tratamente noi, inclusiv și cele non-farmacologice precum psihoterapia, terapia ocupațională și psihoeducația.”

 În prima fază a cursului de instruire, desfășurat anul trecut, au fost instruiți 170 de specialiști din țară.

Începând cu anul 2014, prin ordinul Ministerului Sănătății, în toate raioanele din Republica Moldova au fost create centre comunitare de sănătate mintală amplasate în cadrul centrelor medicilor de familie. În fiecare din aceste centre lucrează o echipă multidisciplinară de specialiști, formată din psihiatri, psihologi, asistenți medicali și asistenți sociali, care oferă servicii gratuite – tratament, consiliere, etc, persoanelor cu probleme de sănătate mintală care vin din toate localitățile raionului respectiv.

Proiectul ”Reforma Serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova” urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin asigurarea accesului la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor. Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat la nivel național de Instituția Privată ”Trimbos Moldova”.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]