Susținătorul de la egal la egal, o verigă importantă în sistemul de sănătate mintală

 

Activitatea de  de la egal la egal în domeniul sănătății mintale are șanse să devină meserie oficială în Republica Moldova și să schimbe în bine viața a zeci de mii de moldoveni cu dizabilități psihosociale și intelectuale. Acest lucru se datorează inclusiv eforturilor depuse în contextul reformei serviciilor de sănătate mintală și a fost discutat la conferința „Nimic pentru noi fără de noi – Advocacy pentru susținători de la egal la egal”, organizată la 27 martie de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în colaborare cu Asociația SOMATO, Ambasada Finlandei în România, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cu participarea  Asociației Keystone Moldova.

Persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale sunt pregătite să-și dedice timpul și abilitățile pentru ajutorarea semenilor lor, devenind experți de la egal la egal. Acesta a fost mesajul de bază transmis de cei peste 100 de beneficiari ai Centrelor comunitare de sănătate mintale și auto-reprezentanți din proiectele Keystone Moldova.  Se consideră că împuternicirea susținătorului de la egal la egal este benefică atât pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități, cât și pentru societate în general. Aceasta contribuie la dezvoltarea unui sistem prin care crește speranța de recuperare și șansele de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, scăzând influența negativă a stereotipurilor și discriminării, dar și costurile statului în acest domeniu.

Potrivit beneficiarilor centrelor comunitare de sănătate mintală (CCSM) din cele patru raioane pilot ale proiectului moldo-elvețian MENSANA ( Soroca, Orhei, Cimișlia, Cahul), reforma deja a adus câteva schimbări benefice în viața lor. De exemplu, termenul de invaliditate a fost înlocuit cu cel de dizabilitate, pacienții urmează calea spre recuperare acasă, în familie, își cunosc drepturile, devin siguri și mai responsabili în societate, participă la traininguri tematice în care sunt ascultați și învață abilități de comunicare alături de persoane cu interese comune.

Ana, beneficiară CCSM Orhei, expert de la egal la egal:

„E un progres pentru țara noastră că persoane cu dizabilități mintale s-au întâlnit la această conferință. Știu cât e de greu să fii o persoană cu dizabilitate și în același timp să reușești în viață. Sper catot mai mulți oameni care au trecut prin aceleași greutăți ca și mine să înțeleagă că nu sunt singuri și că împreună suntem mai puternici.”

trimbos-summit-event-47

Cecilia, beneficiară CCSM Orhei, expert de la egal la egal:

„Din păcate, noi, persoanele cu probleme psihosociale, avem de înfruntat foarte multe stereotipuri din partea societății. Și, ca să trăim bine, trebuie să ne apărăm drepturile și să propunem idei prin care să ne îmbunătățim viața. Iar un susținător de la egal la egal e acea persoană care te ajută să înțelegi că boala nu este o piedică în calea fericirii tale.”

yourimage (65)

Ion, beneficiar CCSM Cimișlia:

„Chiar dacă avem o dizabilitate, putem ajuta societatea să devină mai bună. Iată de ce este important susținătorul de la egal la egal, care va transmite această idee mai departe.”În Republica Moldova, noțiunea de susținător de la egal la egal a apărut în domeniul sănătății mintale abia în 2017. Dar, în general, inițiative de susținere a activității respective s-au înregistrat în societatea noastră în jurul anului 2000, activitatea dezvoltându-se în lipsa unui sistem de instruire și a unei baze legislative. Totuși, chiar și așa, de apariția ocupației de susținător de la egal la egal sunt legate povești frumoase despre oameni care au reușit să-și depășească problemele.

trimbos-summit-event-26

Ruslan Poverga, directorul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”:

„Mi-am schimbat viața în bine anume atunci când am cunoscut oameni ca mine, care și-au depășit problemele și m-au înțeles. Fiecare dintre noi, prin experiențele pe care le-a trăit, este un expert și cel mai bun promotor al schimbării. Lumea nu se schimbă de la sine, dar prin acțiunile fiecăruia dintre noi. Și nu e vorba neapărat despre oameni excepțional de citiți, puternici sau curajoși, ci despre oameni simpli care știu să-și apere drepturile în mod constant și indiferent de obstacole.”

Promovarea meseriei de susținător de la egal la egal în domeniul sănătății mintale implică promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale, printre care și dreptul la muncă, experții în Drepturile Omului propunând o nouă paradigmă în acest sens.

29543251_10215563870431142_322279117525615393_n

 

Olesea Perean, director programe,

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului:

„Pentru că cei care elaborează și promovează drepturile omului sunt, de regulă, privilegiați și nu înțeleg experiențele persoanelor ale căror drepturi au fost violate, consider că e timpul ca acestea să iasă din umbră și să fie active în societate. E cel mai eficient model de promovare a drepturilor omului. Astfel, dintr-o mișcare de suport, vom evolua spre o mișcare de revendicare a drepturilor de la egal la egal, combătând stereotipurile și ajutând cât mai multă lume să fie fericită. Acesta este scopul suprem al fiecărui om.”

Organizatorii conferinței au spus că participanții au dat dovadă de curaj să discute în mod deschis una dintre cele mai sensibile probleme, care până nu demult era lăsată sub tăcere, fie din rușine, fie din ignoranță – sănătatea mintală.

trimbos-summit-event-77

Jana Chihai, psihiatru, dr. în științe medicale, conferențiar universitar USMF ”N. Testemițanu”:

„Ocupația de susținător de la egal la egal a fost deja inclusă în Nomenclatorul meseriilor, ceea ce este un plus pentru realizarea scopului pe care ni l-am propus în cadrul reformei. Implementând un model unic de servicii comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova, unul de inspirație olandeză (Flexible Assertive Community Treatment), vrem ca susținătorul de la egal la egal să devină parte dintr-o echipă multidisciplinară. Astfel, vom schimba viziunea asupra dizabilității, așa încât ea să fie privită nu ca un impediment, dar ca o provocare în dezvoltarea personală. Urmează să punem la punct sistemul de instruire a susținătorilor de la egal la egal, cum ar fi acreditarea școlii, modificarea bazelor de date etc. Important e că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este foarte binevoitor față de inițiativa noastră.”

În Republica Moldova, 93 000 de persoane se află la evidență psihiatrică, iar peste 50% dintre acestea au un grad de dizabilitate. Țara noastră a ratificat în anul 2010 Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, asumându-și responsabilitatea de a susține incluziunea socială, respectarea drepturilor și demnității persoanelor cu dizabilități.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]