Tratamente la standarde europene, în noul Centru Comunitar de Sănătate Mintală de la Soroca

 

Specialiștii din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca utilizează cea mai eficientă metodologie de tratament la nivel mondial, pentru care au fost instruiți în Olanda și Elveția. Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul,  în Orhei și Soroca.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis astăzi la Soroca cel de-al patrulea și totodată ultimul centru inaugurat în acest an, care aplică metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliu, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Acest centru, din incinta Centrului de Sănătate Soroca, include cabinete de psihiatrie și psihologie, precum și un salon de terapie ocupațională, asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda.

În noul centru comunitar de sănătate mintală își desfășoară activitatea un psihiatru, un psiholog, trei asistente medicale și o asistentă socială, care au fost instruiți de către specialiștii Trimbos și și-au însușit practicile specifice metodologiei de asistență multidisciplinară la domiciliu, în vizitele de studiu desfășurate în Olanda și Elveția, din acest an.

În raionul Soroca sunt la evidență 2.467 de beneficiari, dintre care 1.053 suferă de tulburări mintale organice precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 970 suferă de retard mintal, 294 de beneficiari suferă de schizofrenie, 71 suferă de depresie, iar 53 de beneficiari suferă de tulburări neurotice și somatice.

Gheorghe Țurcanu, viceministrul Sănătății: „Viziunea de perspectivă a Ministerului Sănătății este de a asigura un sistem de servicii de sănătate mintală flexibil la necesitățile beneficiarilor prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală la nivel local, unde locul central este ocupat de centrele comunitare, care va face legătura între medicina primară, serviciile spitalicești de nivel raional și republican și serviciile sociale“.

Ghenadie Vieru, coordonatorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca: „Pentru orașul și raionul Soroca, lansarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală înseamnă o oportunitate și disponibilitate pentru oamenii afectați de tulburări mintale și rudele acestora, de a beneficia de serviciile medicale și psihosociale de calitate la ei acasă, în comunitatea lor. Specialiștii Centrului Comunitar de Sănătate Mintală le pot oferi beneficiarilor asistență și la domiciliu ori de câte ori au nevoie și cu atât mai multă starea lor de sănătate este monitorizată pentru a preveni acutizările și spitalizările care deseori nu aduc rezultate pozitive“.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe implementarea asistenței multidisciplinare la domiciliu și a mobilității serviciilor de sănătate mintală. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se reintegreze cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]