Tratamente și facilități moderne pentru beneficiari la noul Centru Comunitar de Sănătate Mintală de la Cahul

 

Astăzi la Cahul a avut loc deschiderea oficială a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, care utilizează metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliu. Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul,  în Orhei și Soroca.

 

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis astăzi la Cahul este cel de-al treilea centru care aplică metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliu, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de tratament, două cabinete pentru psihiatri și un cabinet pentru psiholog.

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul își desfășoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale și un asistent social.

În raionul Cahul sunt la evidență 2.325 de beneficiari. Dintre aceștia, 1.077 suferă de retard mintal, 482 suferă de tulburări mintale organice, precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 363 suferă de schizofrenie și tulburări delirante, 131 suferă de tulburări nevrotice și somatice, în vreme ce 34 de oameni din totalul celor la evidență s-au adresat medicilor cu acuze de depresie.

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de asistență multidisciplinară la domiciliu.

Gheorghe Țurcanu, viceministrul Sănătății: „Măsurile întreprinse la Cahul vor favoriza depistarea precoce a maladiilor mintale și controlul indicatorilor de sănătate mintală la nivel local, profilaxia maladiilor mintale, acordarea deplină și calitativă la nivel local a serviciilor de sănătate mintală, scăderea fluxului de pacienți către spitalele de psihiatrie și evitarea instituționalizării, tratamentul pe principii generale cu evitarea stigmatizării și discriminării, continuitatea tratamentului, reducerea numarului de internari, apropierea de serviciile protecție socială și asigurarea reabilitării persoanelor cu afecțiuni mintale.“

Iurie Crăciuneac, viceministrul Muncii, Protecției sociale și Familiei:Deschiderea oficială a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cahul vine să completeze efortul Guvernului și al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în procesul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități, inclusiv din internatele psihoneurologice și casele internat din subordinea Ministerului Muncii, Protecției sociale și Familiei. Apreciem foarte mult acele persoane care au reuşit sau încearcă să treacă peste problemele de sănătate, care au învins temerile şi au demonstrat că o dizabilitate nu le poate împiedica calea de a se integra în societate.“

Valeriu Sava, coordonator Program Sănătate al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC: „SDC susține inițiativa Ministerului Sănătății pentru reformarea integrală a serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova. Prin implementarea abordărilor moderne, persoanele cu anumite probleme de sănătate mintală nu sunt discriminate sau stigmatizate. Din contra, li se creează condiții ca să aibă un acces cât mai bun la serviciile necesare și, în același timp, să fie aproape de comunitate și de familie. În acest mod, se creează premize pentru integrarea ulterioară a acestora în activitățile sociale și economice așa cum demonstrează și experiența altor țări“.

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate Cahul: „Centrul Comunitar de Sănătate Mintală are un rol important, fiind un serviciu medico-social la nivel de comunitate, ce oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistenţă medicală şi reabilitare psihosocială necesară în vederea incluziunii socio-profesionale şi familiale, suport şi mediere în relaţiile cu familia şi comunitatea. Echipa multidisciplinară, ca parte componentă a centrului, încearcă să combine intervențiile medicale și sociale bazate pe dovezi, cu îngrijiri și reabilitare, suport în recuperare și lucrul cu sistemele de suport în familie și comunitate.“

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]