Aceste tulburări reprezintă o boală care afectează bărbații și femeile deopotrivă și se referă la obiceiurile nesănătoase de alimenție, variind de la mâncatul compulsiv, la anorexie. Tulburările alimentare sunt puternic influențate de modul în care fiecare se percepe pe sine, de nemulțumirile exagerate față de propriul corp sau anumite părți ale trupului. Oamenii ajung să dezvolte ambiții obsesive de a scădea sau de a crește în greutate, obiective care sunt de cele mai multe ori foarte greu de realizat sau nerealiste. Un numitor comun al oamenilor care suferă de tulburări alimentare este că aceștia neagă problema de sănătate pe care o au, evitând astfel să apeleze la sprijinul celor din jur sau să beneficieze de un tratament specializat.

Anorexia nervosa

După cum îi sugerează numele, anorexia nervosa este o tulburare caracterizată prin obsesia de a slăbi cât mai mult, dublată de frica de a crește în greutate. Oamenii care au anorexie nervosa mănâncă porții foarte mici și stricte de alimente și fac exerciții fizice fără discernământ, crezând că astfel consumă caloriile nou asimilate. Aceștia își administrează, de obicei, amfetamine și pastile care scad apetitul, provoacă vărsături sau pastile diuretice. Totodată, acești oameni au o stimă de sine foarte mică și prezintă tendințe de depresie.

 

Bulimia nervosa

Oamenii care suferă de bulimia nervosa consumă cantități foarte mari de mâncare într-un scurt interval de timp, iar apoi încearcă să elimine surplusul alimentar prin metode neobișnuite, provocându-și vărsături și administrându-și frecvent laxative și diuretice. Aceștia sunt impulsiv-compulsivi, au un respect de sine foarte mic și nu-și pot controla apetitul. Totodată, pierderea controlului asupra alimentație este deseori sincronizată și cu pierderea controlului emoțional.