Tuturor ni se întâmplă să ne fie frică sau să fim îngrijorați în fața unei situații aparent fără ieșire. Însă când această stare duce la atacuri de panică și tulburări emoționale, vorbim despre tulburări de anxietate, o problemă de sănătate care ne împiedică să ducem o viață normal.
Tulburări de anxietate generalizate.Aceste tulburări pot fi sesizate prin îngrijorări repetate și fără un fundament real, anticiparea unor consecințe extreme, fără motiv, legate de activități din viața de zi cu zi. Această boală mintală este asociată de insomnii, stări de oboseală și dureri abdominale. Totuși, pentru a putea fi diagnosticați, beneficiarul trebuie să aibă aceste simptome în mod frecvent, timp de cel puțin jumătate de an.
Atacurile de panică. Aceste tulburări pot fi recunoscute prin momentele subite de panică a căror durată e de până la 10 minute. Persoana afectată simte dureri în piept, stări de amețeală și disconfort în zona abdomenului. Simptomele mai pot include o frică teribilă de moarte și teama pronunțată de pierdere a controlului. Astfel de atacuri sunt cauzate de diverși factori de stres, stări de anxietate și, în unele cazuri, sunt declanșate de activități fizice intense.
Fobiile. Aceste tulburări reprezintă o temere nejustificată, însă persistentă. Stările de fobie sunt însoțite de amețeală, transpirație, creșterea rapidă a ritmului cardiac, stări de greață și tensiune musculară.
Tulburările obsesiv compulsive.Astfel de tulburări pot fi sesizate prin obsesii și diverse ritualuri care se repetă regulat, având în spate unele superstiții. De exemplu, teama de microbi, nevoia de a organiza lucrurile prin casă tot timpul sau verificarea frecventă a unor dispozitive, precum închisul aragazului, ori scoaterea din priză a tuturor aparatelor electrocasnice.
Tulburările de stres post traumatic. Această afecțiune se manifestă după câteva săptămâni sau luni de la petrecerea unui eveniment traumatizant, fizic sau emoțional. Oamenii care suferă de tulburări de stres post traumatic au amintiri detaliate despre tragedie, cosmaruri, evită orice asocieri cu acel accident, au tulburări de panică, se simt vinovați fiindcă au supraviețuit și sunt ușor iritabili.
Anxietatea de separație. Se manifestă prin stări de anxietate excesive, după ce o persoană e separată brusc de altcineva sau de un loc. Această tulburare este mai pronunțată la copii, unde chiar și o separare de scurtă durată poate duce la apariția unei crize de panică.
Tulburările de anxietate la copii.Astfel de tulburări au loc în special atunci când copiii sunt puși în fața unor situații noi, iar starea de anxietate e de lungă durată și îngreunează activitățile firești ale micuțului. Copilul poate avea o capacitate diminuată de concentrare și învățare, poate avea tensiunea ridicată, stări de greață, dureri stomacale, diaree, stări de slăbiciune, devine ușor iritabil și nu poate dormi. Copiii care au tulburări de anxietate sunt predispuși la depresie, tulburări de alimentație și deficit de atenție.