Ziua Mondială a Sănătății Mintale se desfășoară în acest an sub egida „Demnitatea în domeniul sănătății mintale“

 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este dedicată solidarității cu oamenii care trăiesc cu boli mintale și familiilor lor, precum și contribuției în lupta împotriva stigmatizării.

 

Astăzi a avut loc evenimentul consacrat Zilei Mondiale a Sănătății Mintale,  zi dedicată „Demnității în domeniul sănătății mintale“. Tema aleasă indică modul în care demnitatea poate fi asigurată în toate dimensiunile corelate cu domeniul sănătății mintale, incluzând modul de îngrijire a beneficiarilor, precum și atitudinea publicului larg.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost marcată pentru prima dată în data de 10 octombrie 1992, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală și apoi preluată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni sunt afectați de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, tulburări neurologice și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Conform studiilor desfășurate în Uniunea Europeană, mai mult de 38% din populație suferă anual de o tulburare mintală. Cele mai frecvent întâlnite boli mintale sunt anxietatea, depresia și demența. Cele mai recente estimări arată că unul din patru adulți  se vor confrunta cu dificultăți de sănătate mintală, iar frecvența afecțiunilor mintale va crește de la 12% din totalul afecțiunilor cu dizabilități, cât este în prezent, până la 15% în 2020.

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidența tulburărilor mintale și de comportament a înregistrat în 2014 o ușoară creștere, fiind de 61,8 cazuri la 10.000 de locuitori, comparativ cu 2013 când au fost înregistrate 59 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis astăzi la Orhei este cel de-al doilea centru care aplică metodologia de asistență multidisciplinară la domiciliile beneficiarilor, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de proceduri, două cabinete medicale și un cabinet pentru asistentul social, toate complet mobilate și dotate cu aparatură de ultimă generație.

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei își desfășoară activitatea un psiholog, doi psihiatri, dintre care unul este specializat pe tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală, patru asistente medicale și un asistent social.

Aceștia au la evidență 3.194 de beneficiari, dintre care 325 sunt copii. Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din raionul Orhei sunt, în ordinea incidenței, retardul mintal – 1.282 de beneficiari, tulburările organice nepsihotice – 946 de beneficiari, schizofrenia – 408 beneficiari și epilepsia – 241 de beneficiari.

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar.

Natalia Cernat, coordinator comunicare al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare: „Pentru municipiul și raionul Orhei, lansarea activității Centrului Comunitar de Sănătate Mintală înseamnă disponibilitatea unor servicii sociale și medicale de sănătate mintală de care pot beneficia persoanele afectate de tulburări mintale ori de câte ori este nevoie, într-un mediu prietenos, aproape de locul de trai și de familie. Acest proiect, finanțat de Guvernul Elveției, susține inițiativa Ministerului Sănătății de reformare a serviciilor de sănătate mintală din toată țara prin implementarea unor metode moderne utilizate cu succes în mai multe state europene și adaptate la condițiile Republicii Moldova“.

Dr. Ionela Petrea, managerul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“: „Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății Mintale ne îndreaptă atenția spre importanța respectării drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, în particular prin respectarea demnității lor. În domeniul sănătății mintale, demnitatea implică a pune accentul pe îngrijiri centrate pe persoană, axînd eforturile de îngrijire și recuperare pe necesitățile și aspirațiile personale. Ne dorim ca îngrijirile de sănătate mintală să conducă la integrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. În acest context, îmi face o mare plăcere să anunț deschiderea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei în această zi specială. Acest Centru este unul din cele patru centre-pilot care vor derula un model integrat de servicii comunitare, la baza căruia stă respectarea drepturilor și demnității utilizatorului acestor servicii și oferirea de îngrijiri cât mai aproape de casa beneficiarului, punînd mereu accentul pe promovarea recuperării și reintegrării în comunitate“.

Victoria Condrat, director executiv Trimbos Moldova: „Ajutorul și îngrijirea specializată de sănătate mintală la standarde europene sunt de astăzi disponibile în Orhei, prin deschiderea acestui nou centru comunitar din cadrul Reformei Serviciilor de sănătate mintală. Un centru de sănătate mintală unde beneficiarii sunt asistați în baza metodologiei de asistență multidisciplinară la domiciliu. Un centru din cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală ai cărui psihiatri, psihoterapeuți, nurse și asistenți sociali sunt instruiți să-i trateze și să-i asiste pe beneficiari, la fel ca-n Olanda, Elveția și în alte țări europene“.

Iurie Lupacescu, directorul Centrului de Sănătate Nr. 1, Orhei: „Ne-am propus să deschidem Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei în pragul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale fiindcă instituția noastră este o verigă importantă în profilaxia și tratarea oamenilor cu probleme de sănătate mintală. E greu de determinat o minte sănătoasă de o minte cu deficiențe. Avem o prioritate și o datorie să stăm la straja acestei granițe astfel încât oamenii sănătoși să nu treacă în zona cu deficiențe“.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe implementarea serviciilor de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală. Echipele multidisciplinare care vor opera în țară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog și un terapeut ocupațional.

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și 

Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

[easy-share counters=1 counter_pos="inside" native="no" hide_total="yes" fullwidth="yes" fullwidth_fix="100"]