Tristețe fără margini, apatie, iritabilitate spontană, lipsa de energie sunt simptome care ar trebui să dea de gândit oricui. Dacă toate aceste stări sunt prezente timp de peste două săptămâni, putem vorbi despre o depresie. Astfel de tulburări duc de obicei la scăderea capacității de muncă, de studiu, duc la fluctuații mari de apetit, tulburări de somn, sentimente de neputință și chiar gânduri de moarte și suicid.

Depresia psihotică. Este vorba despre o tulburare ce se manifestă prin diverse manii. Subiectul e convins că a săvârșit fapte rele impardonabile, se simte persecutat și poate avea halucinații, atât auditive, cât și vizuale.

Depresia catatonică.Acest tip de depresie poate fi recunoscută printr-un retard psihomotor sau acțiuni excesive, mimici sau imitarea unor cuvinte, fără noimă. Oamenii care suferă de acest tip de depresie au necesită un tratament specific.

Depresia post-traumatică. Este o tulburare ce survine unor traume emoționale foarte puternice și care se caracterizează prin stări persistente de frică și sentimentul de neputință.

Melancolia senilă.Sesizată în special la vârstnici, această formă de depresie se manifestă printr-un sentiment puternic de vinovăție, pierdere în greutate, retard psihomotor, insomnii matinale și, uneori, gânduri suicidale.

Tulburarea distimică. Se manifestă printr-un sentiment predominant de tristețe, pe o durată foarte lungă de timp. Oamenii care suferă de tulburare distimică au insomnii sau stări frecvente de somnolență, se simt epuizați, au o încredere scăzută în propriile puteri și se concentrează cu dificultate.

Tulburarea bipolară. Oamenii care suferă de sindrom bipolar trăiesc stări emoționale opuse. Au momente de depresie care evoluează în stări maniacale manifestate deseori prin impulsivitate, hiperactivitate și lipsa somnului. Fiecare stare poate dura chiar și câteva săptămâni. Printre simptomele specifice sindromului bipolar mai fac parte stima de sine exagerată, vorbirea continuă, focusarea excesivă pe o idee și gândurile suicidale.

Depresia post-partum. Femeile pot suferi de depresie post-partum la scurt timp după ce nasc. Acestea își schimbă dispoziția dintr-un moment în altul, plâng fără motiv, se decid cu greutate, au tulburări de apetit și de somn și au impresia că nu sunt mame bune. Depresia post-partum apare, de obicei, pe fondul unor tulburări afective precedente, când în familia pacientei mai sunt persoane cu probleme de sănătate mintală sau chiar independent de acești factori.